18/06/2013 Kapelletje Celen en omgeving opgewaardeerd

Na restauratie kapel nu ook omgeving onder handen genomen.

In 2009 werd vzw Kempens Landschap eigenaar van een wegkapelletje aan de Herentalsesteenweg in Heist-op-den-Berg. Met haar schenking wilde de voormalige eigenares mevrouw Celen het behoud van dit kapelletje garanderen.  

Waardevol landschapselement
Het kapelletje aan de Herentalsesteenweg werd opgericht rond 1860 ter nagedachtenis van een grootoom van de voormalige eigenares. Hij sukkelde op een nacht in de nabijgelegen Laak. Ondanks haar geringe omvang heeft de kapel toch een grote impact op het gevoel en de beleving van het landschap. En net daarom zet Kempens Landschap zich naast het behoud van grote gebouwen en domeinen ook in voor het behoud van zulke kleine bedreigde en waardevolle landschapselementen.

Restauratie kapel
Na de verwerving in 2009 ging Kempens Landschap samen met het gemeentebestuur van Heist-op-den-Berg en het Regionaal landschap Rivierenland de uitdaging aan om het kapelletje en zijn directe omgeving in te richten en te beheren.

Globale opwaardering
Gedeputeerde en co-voorzitter van Kempens Landschap, Peter Bellens: “Na de restauratiewerken in 2012 is er ondertussen ook uitvoerig gewerkt aan de omgeving van de kapel.  Er  werd een zitplaats aangelegd en om het geheel wat kleur te geven werden enkele struiken geplant.”

Inga Verhaert, gedeputeerde en co-voorzitter van Kempens Landschap: “Voorbijkomende fietsers en wandelaars kunnen hier vanaf nu dus even halt houden en genieten van de natuur en cultuur die in dit kleine stukje landschap nauw verweven zijn. Als sluitstuk wordt binnenkort nog een infobord geplaatst.”

Kapelletje Celen
Kapelletje Celen

Vzw Kempens Landschap is actief in 55 gemeenten in de provincie Antwerpen. Als organisatie kan ze voor Vlaanderen uniek en exemplarisch genoemd worden. Het is immers geen natuur- of monumentenvereniging, maar een landschapsvereniging. Vzw Kempens Landschap stelt bij al haar domeinen een multidisciplinaire aanpak voorop. Het landschap heeft immers niet alleen een natuurfunctie, we wonen, werken en ontspannen er ook. Dat alles vraagt een geïntegreerd beheer en juist daarin maakt het Kempens Landschap zich sterk, voor U en volgende generaties !!!

KL logo


HodB logo

Verantwoordelijke gedeputeerden:
Peter Bellens, CD&V
tel 03 240 52 40

Inga Verhaert, sp.a
tel. 03 240 52 50

Perscontact:
Philippe De Backer
Peredreef 5
2580 Beerzel/Putte
tel. 015 22 82 30 fax 015 22 82 31
phillippe.debacker@skl.provant.be
www.kempenslandschap.be

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.