Kempens landschap koopr 39 ha groot kloosterdomein

Gooreind (Wuustwezel) is openbaar groendomein rijker

Vrijdag 9 april tekende de vzw Kempens Landschap, samen met een aantal andere partners, de overeenkomst voor de aankoop van het 39 ha grote kloosterdomein van de zusters Franciscanessen gelegen in Gooreind (Wuustwezel). Met die aankoop wordt opnieuw een groot groengebied binnen de provincie Antwerpen veiliggesteld en opengesteld voor het grote publiek.

Eind 2008 werd de vzw Kempens Landschap benaderd door het gemeentebestuur van Wuustwezel met de vraag of onze vereniging een mogelijke veiligstelling/verwerving van het kloosterdomein van de zusters Franciscanessen te Wuustwezel wilde onderzoeken. De zusters hadden aan de gemeente Wuustwezel te kennen gegeven dat zij hun eigendom gelegen aan de Bredabaan te Wuustwezel (Gooreind) zouden verlaten tegen eind 2010 en in dit kader hun eigendom te koop zouden stellen.

Als landschapsvereniging ging de interesse van Kempens Landschap in de eerste plaats uit naar het landschappelijk patrimonium rond de kloostergebouwen. Kempens Landschap streeft bij de veiligstelling van zulke groendomeinen steeds naar een gedifferentieerd openstelling ten dienste van de gemeenschap.

De verwerving van het gebouwenpatrimonium was in eerste instantie geen hoofddoelstelling van de vzw Kempens Landschap. Daarom werd in december 2008 een zoektocht gelanceerd naar potentiële partners die de herbestemming van het gebouwenpatrimonium wilden realiseren in samenspraak met Kempens Landschap en met respect voor het landschappelijk kader. Verder moest de herbestemming een maatschappelijke dimensie inhouden en zich bij voorkeur in de woon- en zorgsector situeren.

Uiteindelijk werd in de nv Ibens en de vzw Amate een partner gevonden die de herbestemming van het kloostercomplex kon realiseren binnen de landschappelijke randvoorwaarden gesteld door Kempens Landschap/de gemeente Wuustwezel. Zodoende zal in het kloostercomplex binnen enkele jaren een woon- en zorgcentrum van de nieuwe generatie gehuisvest worden.

Wat de andere gebouwen op het domein betreft, zal CODA, een hospice voor palliatieve zorg, haar stek blijven behouden aan de Bredabaan en zal de gemeente de boerderij mogelijk herbestemmen tot een plattelandeducatief centrum.

De vzw Kempens Landschap heeft heel wat tijd en energie gestoken in het doen passen van alle puzzelstukjes om het duurzaam behoud van het domein als een eenheid, als een groene long voor de gemeenschap van Gooreind en als een belangrijk stuk religieus erfgoed veilig te stellen. Dat de zusters Franciscanessen en de gemeente Wuustwezel onze inspanning hebben gewaardeerd mag blijken uit de verkoopsovereenkomst die getekend zal worden.

Na het onderzoek tot veiligstelling van het Ursulinenklooster in Sint-Katelijne-Waver is het kloosterdomein van de zusters Franciscanessen te Wuustwezel het tweede dossier rond religieus erfgoed dat aan de orde is binnen de vzw Kempens Landschap. En dit is nog maar het begin van een nieuwe trend. Voor de vzw Kempens Landschap betekent dit alvast een nieuwe uitdaging om invulling te geven aan onze opdracht; en dit voor het landschap, u en de generaties na ons.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.