Kempens Landschap vzw valt in de smaak…

PERSBERICHT | 8 mei 2012

De ‘Vrienden van de Smaak’ organiseert deze zomer twee unieke buitendiners in de provincie Antwerpen.

Vrienden van de smaak
Vrienden van de smaak

Vrienden van de Smaak
Deze zomer brengen de Vrienden van de Smaak voor het eerst een rondreizend restaurant naar tien unieke locaties in België. Het concept: één lange tafel met een 70-tal gasten die in de openlucht genieten van een 5-gangen diner, telkens bereid door een regionale topchef. Initiatiefnemer Didier Bastiaens legt uit: “Wij willen de mensen op een originele manier dichter bij elkaar brengen en dichter bij de producten die op tafel komen. Vandaar dat de gasten plaatsnemen aan één lange tafel. De kommen en schalen met eten staan op tafel, zodat iedereen de ander bedient. Zo leer je nieuwe mensen kennen en ontstaan er leuke gesprekken.”

Het idee van dergelijke pop-up restaurants in openlucht komt overgewaaid uit Amerika, waar het inmiddels een gigantisch succes is. Sinds vorig jaar bestaat het ook in Nederland, en deze zomer komt het culinaire avontuur naar België. Achter het concept schuilt het verlangen om mensen op een originele manier weer dichter bij elkaar en bij het eten op hun bord te brengen. Kruiden uit de moestuin, appels van de boomgaard en de lokale landbouwer die er smakelijk over vertelt en meteen maar mee aanschuift. De jonge chef-koks springen creatief om met al deze lokale en ambachtelijke producten en toveren zo een exclusief menu op het bord. Een heerlijk zomers zonnetje, een unieke locatie, fijn gezelschap en verrassende gastronomie, gegarandeerd een geslaagd recept!

Kempens Landschap, gastheer in het perfecte kader
In hun zoektocht naar unieke locaties in de provincie Antwerpen kwamen de Vrienden van de Smaak aankloppen bij Kempens Landschap vzw. Gecharmeerd door het concept waarbij natuur, lokale landbouw en gastronomie op een natuurlijke wijze samenvloeien gingen wij graag in op het voorstel om enkele unieke locaties te zoeken. Samen werden de mogelijkheden besproken en uit de diversiteit aan domeinen die Kempens Landschap vzw beheert werden uiteindelijk twee sites gekozen.

Op 17 juni zakken de Vrienden van de Smaak en hun gasten af naar de voormalige landloperskolonie in Merksplas, te midden van de Noorderkempen. Het prachtige domein van circa 600 ha is bijna volledig omsloten door een ringgracht en wordt gekenmerkt door statige dreven waar de herder zijn schapen hoedt. De tafelgasten dineren er tegen de achtergrond van de landloperskapel en de grote hoeve, waar in de 19de eeuw nog zwervers en vagebonden gedwongen werden tewerkgesteld. De oogst van het veld wordt er niet meer binnengehaald, maar misschien kan de chef-kok wel aan de slag met heerlijke aardbeien uit het nabije Hoogstraten, de clochardkramikskes of het lokale streekbier, de Vageblond.

Op 18 augustus strijken de Vrienden van de Smaak voor een tweede maal neer in de provincie Antwerpen, namelijk in het Ursulineninstituut in Onze-Lieve-Vrouw-Waver. Dit klooster- en schooldomein is vooral bekend vanwege haar prachtige art nouveau wintertuin, maar herbergt nog veel meer onbekende schatten zoals de pittoreske en mysterieuze picknickhal. Generaties lang hebben meisjes uit de hele wereld hier gewoond, gewerkt en geleerd in de gezonde buitenlucht, ver van het stedelijke verderf. De modelboerderij wordt niet meer intensief gebruikt, maar de moestuin is nog een mooie restant van het landbouwverleden en wordt nog steeds door de zusters Ursulinen gebruikt. Gelegen in het hart van de groentestreek, is in de omgeving nog veel meer lekkers te vinden waarmee de chef-koks aan de slag kunnen.

Covoorzitters Peter Bellens en Inga Verhaert: “Kempens Landschap vzw is trots dat ze is uitgekozen om samen met de Vrienden van de Smaak deze pop-up restaurants te organiseren in de provincie Antwerpen. De combinatie van een bijzondere plek en een gastronomisch diner in een ongedwongen sfeer is een garantie op een heerlijk avondje genieten”.

Verlekkerd om mee aan te schuiven aan de lange tafel die Kempens Landschap vzw en de Vrienden van de Smaak voor u dekken? Ga alvast eens kijken op http://www.vriendenvandesmaak.be en reserveer een plaatsje!

Kempens Landschap vzw is actief in 55 gemeenten in de provincie Antwerpen. Als organisatie kan ze voor Vlaanderen uniek en exemplarisch genoemd worden. Het is immers geen natuur- of monumentenvereniging, maar een landschapsvereniging. Vzw Kempens Landschap stelt bij al haar domeinen een multi-disciplinaire aanpak voorop. Het landschap heeft immers niet alleen een natuurfunctie, we wonen, werken en ontspannen er ook. Dat alles vraagt een geïntegreerd beheer en juist daarin maakt het Kempens Landschap zich sterk, voor U en volgende generaties !!!

Verantwoordelijke gedeputeerden:
Peter Bellens, CD&V
tel 03 240 52 40

Inga Verhaert, sp.a
tel. 03 240 52 50

Perscontact:
Philippe De Backer
Peredreef 5
2580 Beerzel/Putte
tel. 015 22 82 30 fax 015 22 82 31
phillippe.debacker@skl.provant.be
www.kempenslandschap.be

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.