Kinderen hertekenen Fort 4 Mortsel met steun van de Provincie

De provincie Antwerpen wil dat kinderen buiten spelen. Dat is tegenwoordig niet meer zo vanzelfsprekend en daarom lanceerde ik een oproep aan alle gemeenten om voor een écht kindvriendelijk buitenspeelbeleid te zorgen. Boom, Mortsel en Mechelen werden uitgekozen en krijgen de nodige ondersteuning van de vzw Karuur om hun buitenspeelbeleid uit te bouwen.

De vzw Karuur nam de jeugdbeleidsplannen van alle gemeenten in de provincie Antwerpen onder de loep. Conclusie? Er is in het algemeen nog wat werk aan de winkel, vooral rond inspraak en participatie.

Het is nu aan ons om met de gegevens van deze doorlichting iets te doen. We kunnen met al deze nieuwe kennis gemeenten helpen om een echt buitenspeelbeleid op poten te zetten. Met veel aandacht voor speelruimte en met de medewerking en de inspraak van alle jongeren en kinderen in de gemeente.

2010 lanceerde de provincie een oproep aan de gemeenten. Uiteindelijk krijgen Mechelen, Boom en Mortsel de kans om een buitenspeelbeleid op maat uit te tekenen.

Mechelen heeft een conceptnota uitgewerkt met daarin de visie op spelen in de stad. Mechelen gaat die visie toepassen in de wijk Nekkerspoel. Boom is volop bezig met de hertekening van het centrum. In de tweede fase zullen kinderen en jongeren daarover bevraagd worden. Tegen het einde van de zomer moet het eindrapport in Boom op tafel liggen. Mortsel staat het verst met haar plannen. In Fort 4 wordt met de hulp van kinderen en jongeren een avontuurlijk parcours ontwikkeld. Op dit moment kunnen zij hun mening al kwijt. Er is een maquette van het fort gemaakt waarop kinderen en jongeren een eigen speelweefsel kunnen uitzetten.Ook maatschappelijk kwetsbare kinderen en jongeren moeten hun idee kwijt kunnen (bvb door de maquette te gebruiken bij anderstaligen.). De bevragingen in Mortsel zullen eind deze maand afgerond zijn.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.