Kloosterdomein krijgt nieuwe toekomst

PERSBERICHT | 14 mei 2012

Gooreind (Wuustwezel) is openbaar groendomein rijker

Domein van Fransiscanessen veiliggesteld voor het publiek
Domein van Fransiscanessen veiliggesteld voor het publiek

Vandaag, 14 mei 2012, werden Kempens Landschap vzw, gemeente Wuustwezel, Amate vzw, Ibens nv en Coda vzw, eigenaar van het 40 ha grote kloosterdomein van de zusters Franciscanessen gelegen in Gooreind (Wuustwezel). Met die aankoop wordt opnieuw een groot groengebied binnen de provincie Antwerpen veiliggesteld en opengesteld voor het grote publiek.

Eind 2008 werd Kempens Landschap vzw benaderd door het gemeentebestuur van Wuustwezel met de vraag of onze vereniging een mogelijke veiligstelling/verwerving van het kloosterdomein van de zusters Franciscanessen te Wuustwezel wilde onderzoeken. De zusters hadden aan de gemeente Wuustwezel te kennen gegeven dat zij hun eigendom gelegen aan de Bredabaan te Wuustwezel (Gooreind) zouden verlaten tegen eind 2010 en in dit kader hun eigendom te koop zouden stellen.

Als landschapsvereniging ging de interesse van Kempens Landschap in de eerste plaats uit naar het landschappelijk patrimonium rond de kloostergebouwen. Kempens Landschap streeft bij de veiligstelling van zulke groendomeinen steeds naar een gedifferentieerd openstelling ten dienste van de gemeenschap.

De verwerving van het gebouwenpatrimonium was in eerste instantie geen hoofddoelstelling van Kempens Landschap. Daarom werd in december 2008 een zoektocht gelanceerd naar potentiële partners die de herbestemming van het gebouwenpatrimonium wilden realiseren in samenspraak met Kempens Landschap en met respect voor het landschappelijk kader. Verder moest de herbestemming een maatschappelijke dimensie inhouden en zich bij voorkeur in de woon- en zorgsector situeren.

Uiteindelijk werd in de nv Ibens en de vzw Amate een partner gevonden die de herbestemming van het kloostercomplex kon realiseren binnen de landschappelijke randvoorwaarden gesteld door Kempens Landschap/de gemeente Wuustwezel. Zodoende zal in het kloostercomplex binnen enkele jaren een woon- en zorgcentrum van de nieuwe generatie gehuisvest worden.

Wat de andere gebouwen op het domein betreft, zal CODA, een hospice voor palliatieve zorg, haar stek blijven behouden aan de Bredabaan en zal de gemeente haar eigendom mogelijk herbestemmen tot een plattelandeducatief centrum.

Kempens Landschap vzw heeft heel wat tijd en energie gestoken in het doen passen van alle puzzelstukjes om het duurzaam behoud van het domein als een eenheid, als een groene long voor de gemeenschap van Gooreind en als een belangrijk stuk religieus erfgoed veilig te stellen. Vanzelfsprekend stopt hier het engagement niet.

Eén van de eerste realisaties op het terrein zal de bouw van een infokiosk zijn die de begraafplaats en de historiek van de zusters en het domein op een passende manier ontsluit. Op die manier wordt het verleden van het domein ook na de herbestemming van de kloostergebouwen levendig gehouden. Voor de uitvoering van dit project mag Kempens Landschap rekenen op Europese subsidies van Leader MarkAante Kempen.

Verder kan iedereen op zondag 3 juni kennis komen maken met het domein Franciscanessen tijdens de Pure Kempen Happening. Centrale thema’s van dit jaar zijn: ‘toegankelijk groen dat we moeten koesteren’ en ‘een toekomst voor religieus erfgoed’. Van wandelen, proeven tot zingen, er zal vanalles te beleven vallen tijdens deze happening.

Na het onderzoek tot veiligstelling van het Ursulinenklooster in Sint-Katelijne-Waver is het kloosterdomein van de zusters Franciscanessen te Wuustwezel het tweede dossier rond religieus erfgoed dat aan de orde is binnen Kempens Landschap vzw. En dit is nog maar het begin van een nieuwe trend. Voor Kempens Landschap vzw betekent dit alvast een nieuwe uitdaging om invulling te geven aan onze opdracht; en dit voor het landschap, u en de generaties na ons.

Inga Verhaert en Peter Bellens, covoorzitters Kempens Landschap vzw, zijn verheugd dat “het domein Franciscanessen dankzij Kempens Landschap als drijvende kracht achter de zoektocht in de herbestemming van het gebouwenpatrimonium en als eigenaar van het park, toegevoegd kan worden aan het lijstje van toegankelijke groendomeinen binnen de provincie Antwerpen.”

Kempens Landschap vzw is actief in 55 gemeenten in de provincie Antwerpen. Als organisatie kan ze voor Vlaanderen uniek en exemplarisch genoemd worden. Het is immers geen natuur- of monumentenvereniging, maar een landschapsvereniging. Vzw Kempens Landschap stelt bij al haar domeinen een multi-disciplinaire aanpak voorop. Het landschap heeft immers niet alleen een natuurfunctie, we wonen, werken en ontspannen er ook. Dat alles vraagt een geïntegreerd beheer en juist daarin maakt het Kempens Landschap zich sterk, voor U en volgende generaties !!!K

Verantwoordelijke gedeputeerden:
Peter Bellens, CD&V
tel 03 240 52 40
Inga Verhaert, sp.a
tel. 03 240 52 50

Perscontact:
Philippe De Backer
Peredreef 5
2580 Beerzel/Putte
tel. 015 22 82 30 fax 015 22 82 31
phillippe.debacker@skl.provant.be
http://www.kempenslandschap.be

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.