Kraan hijst fietsbrug over het kanaal Dessel-Turnhout-Schoten

PERSBERICHT | 14 mei 2012

Fietsbrug krijgt haar definitieve plaats
Fietsbrug krijgt haar definitieve plaats

De provincie legt in Turnhout een nieuwe fietsbrug over het kanaal Dessel-Turnhout-Schoten aan. Die brug werkt de ontbrekende schakel tussen drie grote fietspaden weg en biedt een duurzame ontsluiting van geplande woongebieden met het station en stadscentrum. Zaterdag plaatste een kraan de verschillende onderdelen van de brug over het kanaal. Als alles volgens planning verloopt, kun je vanaf het najaar de brug gebruiken.

De fietsbrug krijgt haar definitieve plaats
De aanleg van de elegante stalen boogbrug gaat de laatste fase in. “Het brugdek is in drie delen gebouwd in Gent en over het kanaal van Turnhout verscheept. Ook de bogen zijn in verschillende onderdelen naar de werfzone vervoerd waar Algemene Aannemingen Louis Mols ze aan elkaar lastte. Op de oever zijn ondertussen ook de landhoofden gebouwd.” zo legt gedeputeerde voor Mobiliteit Inga Verhaert uit.

“Zaterdag plaatste een telescopische kraan de verschillende onderdelen over het kanaal. Ze werden op hun definitieve plaats maar op een tijdelijke ondersteuning geplaatst. Toen alle onderdelen aan elkaar gelast waren, is die tijdelijke ondersteuning verwijderd.” Het gaat om een brug van 46 meter lang en 5 meter breed die in totaal 59 ton weegt. De onderdelen van zo’n gevaarte over het kanaal hijsen, vraagt precisiewerk.

Fietsostrade
De fietsbrug vormt de verbinding tussen drie belangrijke fietspaden: het Bels Lijntje, de fietsostrade langs het kanaal Dessel-Turnhout-Schoten en de fietsostrade Herentals-Turnhout. Daarom wordt ze grotendeels betaald door de provincie Antwerpen. De brug zorgt ook voor een duurzame ontsluiting van de geplande woongebieden Begijneveldekens en Heizijdse Velden met het station en stadscentrum.

De aanleg van de brug gebeurt door de provincie Antwerpen in samenwerking met Stad Turnhout. De totale kosten worden geraamd op 1,6 miljoen euro. Hiervan financiert de provincie 1,2 miljoen euro. Stad Turnhout investeert 400 000 euro waarvan 30% gesubsidieerd wordt door Europa.

Foto’s van de plaatsing van de brug zijn beschikbaar op http://bit.ly/INHNdL

Verantwoordelijke gedeputeerde:
Inga Verhaert, sp.a
Tel. 03 240 52 53

Perscontact:
Chris Brouwers
Diensthoofd Mobiliteit provincie Antwerpen
chris.brouwers@admin.provant.be
tel. 03 240 52 87
gsm 0476 42 07 95

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.