Lancering educatief spel ‘Chico en de Chocoladefabriek’

Met de realisatie van ‘Chico en de Chocoladetrafiek’ slaan provincie en stad Antwerpen de handen in elkaar ter promotie van fair trade en bewust consumeren.

‘Chico en de Chocoladetrafiek’ is een educatief spel over fair trade voor leerlingen uit de 3de graad van het lager onderwijs. Het spel legt de nadruk op sensibilisatie en bewust aankoopgedrag van leerlingen, ouders en scholen. ‘Chico en de Chocoladetrafiek’ is een realisatie van de provincie Antwerpen en de stad Antwerpen, in samenwerking met het Centrum Informatieve Spelen (C.I.S.).

In aanwezigheid van de klassen die ‘Chico en de Chocoladetrafiek’ hebben getest, vindt op 21 oktober de lancering van het spel plaatst in het Antwerpse Provinciehuis. Naast de mogelijkheid tot het spelen van het spel worden de klassen hierbij getrakteerd op de theatervoorstelling ‘Sproetenkop’ en een receptie, allebei in het teken van fair trade. Als kers op de taart ontvangen de beide aanwezige scholen een afgewerkte versie van ‘Chico en de Chocoladetrafiek’ uit handen van Antwerps gedeputeerde Inga Verhaert en Antwerps schepen Leen Verbist.

Voor alle overige scholen die interesse hebben in het spelen van ‘Chico en de Chocoladetrafiek’ is dit spel gratis te ontlenen bij de bibliotheken van de stad Antwerpen en in de provinciale Kleur Bekennen documentatiecentra of aan te kopen bij het C.I.S.Daarnaast kunnen scholen ook gebruik maken van de begeleiding van het C.I.S. Zij kunnen daarvoor beroep doen op een subsidie van Kleur Bekennen.

De creatie van ‘Chico en de Chocoladetrafiek’ kadert in het breder geheel van het fair trade beleid van provincie Antwerpen. Zo verbruikt de provinciale administratie minstens twee fair trade producten of dranken, die ook worden geschonken op recepties. Deze initiatieven worden samen met andere fair trade acties regelmatig in de kijker geplaatst bij het eigen personeel.

Daarnaast worden ook gemeenten ondersteund in het behalen en behouden van de titel FairTradeGemeente. Verder neemt provincie Antwerpen ook acties die de consumptie van lokale, duurzame voedingsproducten bevorderen.

Tot slot werd een provinciale trekkersgroep opgericht om deze verschillende initiatieven in goede banen te leiden en in navolging de titel ‘FairTradeProvincie’ te behalen. Ook binnen het beleid van stad Antwerpen heeft fair trade sinds geruime tijd een vaste plaats verworven.

Sinds 5 mei 2007 draagt de stad Antwerpen met trots de titel FairTradeGemeente. Dat wil zeggen dat ze zelf producten van eerlijke handel (zoals thee, koffie, fruitsap, suiker en werkkledij) aankoopt en fair trade promoot naar de Antwerpse bevolking en dat ook de Antwerpse bedrijven en verenigingen inspanningen leveren.

Gedeputeerde Inga Verhaert en schepen Leen Verbist stellen dan ook: “Als je weet dat sommige producenten in het Zuiden vaak geen leefbare minimumprijs krijgen, onder mensonwaardige arbeidsomstandigheden werken en er bij de productie geen rekening gehouden wordt met het milieu, dan besef je dat wij als openbare besturen een verantwoordelijkheid en voorbeeldfunctie hebben om fair trade en bewust consumeren een kans te geven, zowel naar het eigen personeel, volwassenen als jongeren toe”.

Verantwoordelijke gedeputeerde: Inga Verhaert, sp.a tel. 03 240 52 53

Perscontact: Sven Van Elst Kabinetsmedewerker gedeputeerde Inga Verhaert sven.vanelst@admin.provant.be tel. 03 240 52 53

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.