Mano Mundo past als eerste festival nieuwe wetgeving geluidsniveau toe

PERSBERICHT | 5 mei 2012

Geen festival zonder luide muziek? Een actueel item met verschillende meningen. De Provincie Antwerpen is ervan overtuigd dat een veilige combinatie van plezier en geluid haalbaar is. De campagne “Amai mijn (h)oren” zal tijdens het festival Mano Mundo de bezoekers informeren, bewustmaken en helpen beschermen.

Tijdens het festival kunnen bezoekers op verschillende plaatsen gratis oordopjes krijgen en een grondmapje waarop de geluid-intensieve zones aangeduid staan. De nodige informatie is verspreid over heel het terrein. Het inkomplein dient als uitvalsbasis. Daar kan men tevens een gooi doen naar een gratis exemplaar op maat gemaakte oordopjes.

Naast maatregelen die de bezoeker zelf kan nemen om zijn gehoor te beschermen, doet de organisatie er alles aan om geluidshinder en het risico op gehoorschade te beperken. Met het oog op de nieuwe wetgeving die vanaf 1 januari 2013 van kracht zal worden, hanteert Mano Mundo als eerste festival nu al een maximaal geluidsniveau van 100 dB(A) (gemeten als LAeq,60min) voor concert en soundcheck. Dit geluidsniveau wordt centraal tussen het publiek en de luidsprekers gemeten.

Het geluidsniveau wordt door een erkend geluidsdeskundige gedurende het hele weekend gemeten en geregistreerd. Op sommige plaatsen zal een begrenzer toegepast worden, zodat de norm niet overschreden kan worden. Tevens is een visuele indicatie van het geluidsniveau zichtbaar voor de verantwoordelijke voor het geluidsniveau.

“Tien procent van de Belgische bevolking heeft een blijvend gehoorprobleem. Oudere mensen spelen een aanzienlijke rol binnen deze statistieken, maar er tekent zicht een nieuwe tendens af: het aantal jongeren met gehoorschade stijgt spectaculair. Op fuiven en evenementen kan nog heel wat gedaan worden om gehoorschade bij bezoekers én medewerkers te voorkomen. De provincie neemt hier graag het voortouw. Voor “Amai mijn (h)oren” werkt de geluidscel van het Provinciaal Instituut voor Hygiëne samen met de jeugddienst, milieudienst en heel wat andere provinciale diensten mee aan een organisatiebreed project rond gehoorschade”, aldus gedeputeerde Rik Röttger, bevoegd voor Leefmilieu.

Naast de thematiek rond gehoorschade, worden ook andere typische Mano Mundo thema’s als toegankelijkheid, interculturaliteit, klimaatverandering en duurzaamheid zorgvuldig uitgewerkt doorheen het hele festival.

Met een educatief aanbod voor alle leeftijden, activiteiten voor jeugdbewegingen, de kleurrijke wereldmarkt, een circusprogramma en gevarieerde muziek is er voor ieder wat wils. Dit jaar staan onder meer de dove rapper Signmark, de hippe Portugese groep Terrakota, de Malinese ster Mory Kanté en de energieke Franse band Babylon Circus op het podium.

Mano Mundo is een initiatief van de Provincie Antwerpen in samenwerking met 11.11.11, Wereldsolidariteit en Vredeseilanden.

Praktische info festival Mano Mundo
wanneer: 12 en 13 mei 2012

waar: Provinciaal Recreatiedomein De Schorre, Boom

Meer informatie is te vinden op http://www.manomundo.be

Meer informatie over het project Amai, mijn (h)oren vind je terug op www.amaimijnhoren.be.

Verantwoordelijke gedeputeerde:
Inga Verhaert, gedeputeerde (sp.a)
tel. 03 240 52 54

Verantwoordelijke gedeputeerde:
Rik Röttger, gedeputeerde (sp.a)
tel. 03 240 52 18

Perscontact:
Doris Schyns
Dienst Noord-Zuidbeleid
doris.schyns@admin.provant.be
tel. 03 240 56 09

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.