Mano Mundo vervult hartewens van blinde DJ

De wereld kent Stevie Wonder maar het wereldculturenfestival Mano Mundo creëert een eigen wonder voor de blinde DJ Rik Van Assche.

Rik werd op zijn vier jaar blind aan zijn rechteroog. Zijn jongere broertje stak hem onopzettelijk met een aardappelmesje. Op zijn twaalfde sloeg het noodlot nog een keer toe en werd zijn linkeroog geraakt door een steen uit een katapult.  Van dat moment af was hij volledig blind.

Sinds hij blind is, is muziek een echte passie. Rik bezit 7000 lp’s, 8000 singles en 5000 cd’s. Hij schrijft zelf braille op zijn hoezen en zo vindt hij tijdens het draaien zijn platen terug. Soms worden er cd’s gestolen omdat mensen denken dat hij het toch niet ziet. Achteraf merkt hij het natuurlijk wel. Toch staat hij nooit alleen aan de draaitafels. Zijn vrouw Gaby houdt altijd de dansvloer in de gaten. Ze verwittigt hem als de mensen niet dansen en op die manier weet hij welke plaat hij moet opleggen.

Vorige week liet DJ Rik via de lokale media weten dat zijn grootste droom is spelen op grote wereldmuziekfestivals zoals Couleur Café of Mano Mundo.

Dat Mano Mundo op deze indirecte sollicitatie is ingegaan, is geen toeval.  Het festival is het enige in Vlaanderen met een lift, geeft al jaren kansen aan mensen met een mentale beperking en laat Nederlandstalige concerten consequent tolken in gebarentaal.

Rik Van Assche krijgt de eer om op zondag 9 mei als laatste in de Concerttent te draaien.  Hopelijk is zijn muziek een eyeopener voor velen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.