Meer inclusieve speelpleinen na succes proefproject

Duizenden kinderen beleven elke vakantie een leuke tijd op de speelpleinen. Toch bestaat er nog een drempel voor bijvoorbeeld kinderen en jongeren met een handicap, die niet of moeilijk kunnen deelnemen. De provincie Antwerpen wil daar wat aan doen en biedt 7 speelpleinen de kans om in 2011 “inclusief” te worden.

Dat wil zeggen: toegankelijk voor alle doelgroepen. Kinderen met een mentale of fysieke handicap komen naar een speelplein met “gewone” kinderen. De provincie biedt de speelpleinwerking gratis intensieve begeleiding. Alle aspecten worden aangepakt: van monitorenvorming, het speelsysteem, de communicatie met de ouders tot het inschrijfsysteem.

Tijdens de zomer van 2010 testten 4 speelpleinwerkingen in Boom, Sint-Katelijne-Waver, Geel en Laakdal het project uit. Deze speelpleinen tekenden samen met één van onze inclusiepartners een actieplan uit. Nu stappen ook 3 andere speelpleinen mee in het project: Essen, Nijlen en speelpleinen Hulgenrode van Koraal vzw in Wommelgem.  “Na maximum 3 jaar intensieve begeleiding moet de inclusiegedachte verankerd zijn in het speelplein en moet er een mentaliteitsverandering optreden. Zo wordt er niet alleen meer aanbod gecreëerd voor kinderen en jongeren met een handicap, het is ook voor de betrokken speelpleinen een  verrijkende ervaring.”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.