Met kakelen alleen leg je geen eieren

Meer vrouwen in raden van bestuur
Meer vrouwen in raden van bestuur

Blijkbaar bestaat er binnen de regeringspartijen Open VLD een debat over het al dan niet toekennen van quota voor vrouwen in de raden van bestuur van overheidsgerelateerde bedrijven. Volgens de ene bestaat hiervoor binnen de VLD een 100% draagvlak, volgens de andere is het opleggen van quota een gruwel.

Dinsdag laatstleden kwam senator de Béthune mediagewijs ook al melden dat zij een voorstel neerlegdet om quota op te stellen voor vrouwen in beursgenoteerde bedrijven.

“Zeer vreemd”, zegt sp.a volksvertegenwoordiger Bruno Tuybens, “want wat wil het toeval? In de kamercommissie Handelrecht van uitgerekend vorige dinsdag werden enkele van zijn deugdelijk bestuur-wetsvoorstellen van juli 2008 besproken, waaronder uitgerekend het voorstel om quota voor vrouwen in te stellen in de overheidsbedrijven. In geen tijd wist Minister Vanackere, bevoegd voor overheidsbedrijven, te melden dat er toch maar beter geen wetswijziging zou doorgevoerd worden, want de huidige gender-balance situatie is niet zo slecht (overigens voornamelijk dank zij de paarse regering) en daarom is er geen quota-regeling in de wet nodig. Uiteraard een te betreuren standpunt. Ook de Vlaamse liberalen, lid van de kamercommissie, lieten niets onbenut om hun afkeer van quota te benadrukken.

Samen met de vrouwenorganisatie Zij-kant is Bruno Tuybens voorstander van genderevenwicht en een zo divers als mogelijk samengestelde als mogelijk raad van bestuur, omdat hierdoor volwaardig overwogen en gedragen beslissingen meer kansen krijgen. Naast de gender-balance is er qua diversiteit ook het voorstel om met echt onafhankelijke bestuurders te werken, waarvoor Tuybens in overheidsbedrijven ook voor een minimale opname pleit.

Na de mediaheisa rond dit onderwerp kunnen Zij-kant en Bruno Tuybens alleen maar oproepen dat het gekakel stilaan stopt, en dat de regering binnen enkele weken de wetsvoorstellen ondersteunt die nu qua bespreking in de kamercommissie worden afgerond. “Het is hoog tijd dat de kakoafonie aan goede bedoelingen eens een muzikaal aanvaardbaar niveau krijgt”.

Bruno Tuybens, 0475 75 36 74 Inga Verhaert, 0496 25 41 73

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.