Nederland bespaart op kap van gepensioneerde grensarbeiders

De Nederlandse regering bespaart en laat gepensioneerden uit de grensstreken daarvoor bloeden. Belgische gepensioneerden die in Nederland hebben gewerkt, verliezen 33 euro per maand. Gepensioneerden die nu in Nederland wonen, leveren niet in. “Pure discriminatie” zegt Inga Verhaert, voorzitter van sp.a Kalmthout. Ze roept alle getroffenen op om hun ongenoegen kenbaar te maken in een brief aan de bevoegde ministers.

Tot voor kort kregen gepensioneerden met een wettelijk Nederlands ouderdomspensioen elke maand 33,09 euro extra. Dat was een compensatie voor het verlies aan koopkracht. Ook Belgen die in Nederland werkten, hebben daar recht op. Europa zegt namelijk dat een lidstaat de sociale uitkeringen die Europese werknemers opbouwen door te werken in dat land, altijd volledig moet uitbetalen. Ook als de werknemers zich elders in de Europese Unie vestigen.

De Nederlandse regering heeft in haar besparingsdrift die verordening nu omzeild. Met een truc. Het bestempelt de tegemoetkoming nu als een “fiscale” maatregel in plaats van een “sociale”. Dat is een regelrechte schending van de Europese regelgeving. Grensarbeiders uit o.a. Kalmthout ontvangen hierdoor zo’n 400 euro per jaar minder.

Dat is discriminatie op basis van waar men woont. Want zo’n 2,5 miljoen Nederlandse senioren komen nog wel in aanmerking voor de compensatie. De 280.000 gepensioneerden die niet in Nederland wonen – waaronder 57.000 in België – kunnen fluiten naar de verwachte centen waar ze recht op hebben.

Daarom roept sp.a Kalmthout alle getroffenen op om te protesteren in een brief aan de bevoegde Belgische minister Daerden en Nederlandse minister Kamp.

Je kunt protest aantekenen met de standaardbrieven op onze website: www.s-p-a.be/kalmthout Of je kunt de brieven opvragen via Kalmthout@s-p-a.be Ondertekende brieven kunnen bezorgd worden aan Inga Verhaert, Kapellensteenweg 234 te 2920 Kalmthout. Ze mogen uiteraard ook rechtstreeks naar de betrokken ministers verstuurd worden.

Meer info: Inga Verhaert, voorzitter sp.a Kalmthout iverhaert@provant.be Tel. 03 240 52 53

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.