Nieuwe hybride wagen maakt dienstverplaatsingen groener

Hybride auto voor diensten provincie
Hybride auto voor diensten provincie

Provincie Antwerpen koopt milieuvriendelijke dienstwagen aan

De provincie Antwerpen zet al geruime tijd in op duurzame mobiliteit bij haar werknemers met zeer goede resultaten als gevolg. Het provinciebestuur wou echter niet op haar lauweren rusten en stelde het afgelopen jaar een bedrijfsvervoerplan op om de woon-werk- en dienstverplaatsingen van de personeelsleden in de hoofdzetel te verduurzamen. In dit kader investeerde de provincie Antwerpen al eerder in groene energie. Denk maar aan de klimaatwijken en de recente plannen voor een groepsaankoop van groene stroom. Medewerkers van de provincie Antwerpen kunnen vanaf nu ook gebruik maken van een spiksplinternieuwe hybride-wagen. Op die manier worden de dienstverplaatsingen met de wagen weer toch ook wat groener!

Het spreekt vanzelf dat de (dienst)fiets en het openbaar vervoer eerste keuze zijn voor dienstverplaatsingen, maar dit is niet altijd mogelijk of kost soms te veel tijd. Door het inzetten van een hybride-wagen vermindert de CO²-uitstoot en het brandstofverbruik van het provinciepersoneel. Het hybride systeem maakt de grootste ecologische winst wanneer er tijdens het gebruik veel variatie is in snelheid, zoals bij stadsverkeer of file. Voor langere afstanden wordt aangeraden een dienstwagen met dieselmotor te gebruiken. Bovendien hoeven personeelsleden hun eigen wagen niet meer mee te brengen voor dienstreizen en kunnen ze bijgevolg op een duurzame manier naar het werk komen.

De aankoop van de groene wagen kadert in het plan van de provincie om de dienstverplaatsingen zo efficiënt en zo duurzaam mogelijk te organiseren. Zo werden alle mobiliteitsgegevens van de vestiging in kaart gebracht (o.a. herkomst werknemers, bereikbaarheid van de vestiging met fiets, openbaar vervoer en auto, parkeerfaciliteiten en fietsvoorzieningen ter plaatse, dienstverplaatsingen, …) Op basis van die gegevens werd duidelijk welke maatregelen haalbaar zijn en de meeste slaagkans hebben om de verplaatsingen duurzamer te maken.

Verantwoordelijke gedeputeerde: Inga Verhaert, sp.a tel. 03 240 52 50

Perscontact: Chris Brouwers Diensthoofd, Dienst Mobiliteit chris.brouwers@admin.provant.be tel. 03 240 52 87

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.