Nieuwe moderne serre voor 400 leerlingen PITO Stabroek

PERSBERICHT | 7 mei 2012 – 13.30 uur – Stabroek

2300 m² met lavaveld, recirculatiesysteem en klaslokalen
De nieuwe serre van het Provinciaal Instituut voor Technisch Onderwijs in Stabroek is 2300 m² groot en opgebouwd uit verschillende compartimenten. Hierdoor kunnen de leerlingen verschillende teelten verzorgen en kweken in verschillende klimaten. Zo’n 400 leerlingen zullen gebruik maken van het nieuwe complex.

Gedeputeerde voor onderwijs Inga Verhaert: “PITO Stabroek wil haar leerlingen laten kennismaken met de nieuwste technologieën binnen de sectoren waarin zij een opleiding volgen. De leerlingen moeten een grote variatie aan vaardigheden leren en daarvoor heeft de school verschillende teelten nodig, in verschillende stadia. Met de nieuwe serre heeft de tuinbouwafdeling van PITO Stabroek er een nieuwe trekpleister bij.”

Opbouw en compartimenten: plantvriendelijkheid troef
De serre heeft een oppervlakte van 2.300 m². Wat meteen opvalt is de hoge constructie. Die is nodig om het klimaat in de serre optimaal te kunnen sturen. De serre is opgebouwd uit verschillende compartimenten, zo krijgen de leerlingen de kans om verschillende teelten in verschillende klimaten te verzorgen en te kweken.

De jonge plant in de vermeerderingsserre met nevelinstallatie verhuist via de opkweekserre naar het lavaveld achteraan in de serre. Dit gedeelte bestaat uit een 10 cm dikke laag lavagranulaat, afgedekt met worteldoek om het doorwortelen te voorkomen. Grote kamerplanten krijgen een plekje in een compartiment dat voorzien is van eb en vloed. Hier kunnen de planten van onderuit water opnemen. Na verloop van tijd loopt het water terug in een bassin, waar het opgevangen wordt voor hergebruik. In het substraatgedeelte is alles voorzien voor een teelt op steenwol op goten, zoals dat tegenwoordig in een modern groenteteeltbedrijf verloopt. Via druppelaars krijgen de planten alle water en voedingselementen die ze nodig hebben om te groeien. Elke plant of teelt heeft een andere behoefte, wat in deze serre perfect mogelijk is: door de opdeling kan elk compartiment voorzien worden van een aparte voedingssamenstelling en een apart klimaat. Allemaal onder streng toezicht van een teeltleider.

Met hemelwater en recirculatiesysteem
De nieuwe serre heeft vanzelfsprekend ook oog voor nieuwe technieken wat watergebruik betreft. Veel planten hebben immers veel water nodig. Het hemelwater wordt opgevangen in verschillende bassins onder de vermeerderingsserre. Bovendien is elk compartiment uitgerust met een recirculatiesysteem. Dit systeem vangt het overtollige water op en zorgt ervoor dat het na een filtering opnieuw gebruikt wordt. Gedeputeerde Inga Verhaert: “Geen enkele opleiding bestaat alleen maar uit praktijklessen. Er is ook nood aan een woordje theoretische uitleg. De serre bevat daarom ook twee klaslokalen, weg van de drukte die er altijd wel heerst in de serre. Daarna kunnen de leerlingen zelf aan de slag om hun opdrachten tot een goed einde te brengen.”

Verantwoordelijke gedeputeerde:
Inga Verhaert, gedeputeerde voor onderwijs, sp.a
Tel. 03 240 52 53

Perscontact:
Kathleen Van Wesenbeeck, Directeur PITO Stabroek
gsm 0470 95 48 29
Karolien Loriers, Communicatie kabinet Inga Verhaert
gsm. 0497 19 22 76

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.