Nieuwmoer verdient een dorpshuis

sp.a Fractieleider Fons Dierckx licht plannen dorpshuis toe
sp.a Fractieleider Fons Dierckx licht plannen dorpshuis toe

sp.a Kalmthout toont plannen voor een dorpshuis in het centrum van Nieuwmoer. Het oude kloostergebouw aan Nieuwmoer-Dorp 12 staat er vandaag verkommerd bij. Het heeft nochtans potentieel, zegt sp.a fractieleider Fons Dierckx: “Op Nieuwmoer is al jaren nood aan méér sociale dienstverlening. Voor zowat alle diensten moeten de inwoners naar Kalmthout rijden, 9 km verderop. Hier is de kans om de gemeente wat dichter bij de mensen van Nieuwmoer te brengen.”

sp.a tekende al eerste schetsen voor hoe het dorpshuis er zou kunnen uitzien. sp.a voorzitter Inga Verhaert is enthousiast: “Onze plannen bieden perspectief voor jong en oud: met de integratie van de jeugdbib op de plaats van het oude klooster kunnen de schoolkinderen naadloos van school op bib aansluiten. Verplaatsingen door het drukke verkeer worden overbodig. Maar ook oudere mensen kunnen er makkelijk terecht voor diensten, cursussen bij Digidak of gewoon een babbeltje.”

Wat gebeurt er dan met de oude jongensschool waar vandaag de jeugdbib huist? Op korte termijn heeft de bib daar alvast een opfrissing nodig. Op aangeven van de sp.a gaat de gemeente er nu mee aan de slag. Op langere termijn, als de jeugdbib naar het klooster verhuist, kunnen meer verenigingen in de oude school huizen. En waarom geen combinatie met woonfunctie? Zo’n zes jaar geleden stelde sp.a al zo’n scenario voor. Het werd niet ernstig genomen door het bestuur. Vandaag zien we andere besturen in de regio met hetzelfde concept van wonen boven school prijzen wegkapen. Het kan dus wél. Als de wil er maar is.

Met de plannen voor een dorpshuis in Nieuwmoer wil sp.a dat de gemeente investeert in zowel de ruimtelijke als sociale ontwikkeling van de wijk. Nieuwmoer wacht al jaren op meer betaalbare woningen en betere dienstverlening. Nu er na ongeveer elf jaar eindelijk wat schot lijkt te komen in de verkavelingsplannen in het dorp, is de bouw van een dorpshuis als sociaal ankerpunt een must.

Meer info:

• Fons Dierckx Fractieleider sp.a Kalmthout Gsm: 0495/65 96 01 e-mail: f.dierckx@gmail.com

• Inga Verhaert Voorzitter sp.a Kalmthout iverhaert@provant.be

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.