Opleiding bierkenner valt in de smaak! Nog steeds “Leven in de brouwerij” in Provincie Antwerpen

Belgisch bier als toeristische troef
Belgisch bier als toeristische troef

Vorig jaar werd voor de eerste keer de opleiding bierkenner georganiseerd in het provinciale volwassenenonderwijs. De opleiding kende een groot succes en wordt dit jaar verder gezet en opengesteld voor drie maal zo veel cursisten. Gedeputeerde Inga Verhaert is erg tevreden dat de provincie jaarlijks ‘bierambassadeurs’ zal afleveren, zeker nu dit jaar het initiatief ‘Leven in de brouwerij’ de aandacht vestigt op de rijke biercultuur in België.

Vorig jaar werd voor de eerste maal de toch wel bijzondere opleiding ‘bierkenner’ in het Antwerpse volwassenenonderwijs opgezet. Gedeputeerde van onderwijs Inga Verhaert was meteen enthousiast en nam het initiatief ook bijzonder serieus: “Typisch Belgisch toch eigenlijk, dat we een opleiding over bier als buitenbeentje beschouwen, hoewel de opleidingen wijnkenner al jarenlang bekend zijn en steeds vollopen. Terwijl wij helemaal geen wijn- maar een bierland zijn! Een land met zo’n rijke bierbeleving pakt hier best mee uit, en dat doen we dan ook in het provinciale volwassenenonderwijs door jaarlijks nieuwe lichtingen bierambassadeurs af te leveren.”

De cursisten van de eerste opleiding bierkenner bleken erg gemotiveerd en slaagden allemaal voor het pittige eindexamen, een mix van droge theorie en bierproeven. Zij dienden onder andere een technische steekkaart op te stellen van het geproefde bier.

De opleiding wordt dan ook verder gezet en ze wordt meteen op drie verschillende avonden en op twee locaties gegeven, in Antwerpen en in Stabroek. Dit jaar kunnen zich dus drie maal meer cursisten aanbieden, maar de inschrijvingen lopen als een trein. Wie de laatste plaatsjes wil bemachtigen rept zich vanaf 17 augustus best naar PIVA in Antwerpen of naar PITO in Stabroek.

Gedeputeerde Inga Verhaert: “Met Hans Bombeke heeft het provinciale volwassenenonderwijs een echte karakter-leerkracht binnengehaald. Jarenlang was hij de waard van het bekende Antwerpse biercafé ’t Waagstuk en hij is tevens voorzitter van het Antwerps Biercollege. Het afgelopen jaar heeft Hans me op verschillende tijdstippen ingewijd in de wondere wereld van de Belgische biercultuur. Aanleiding daartoe was natuurlijk de campagne ‘Leven in de Brouwerij’ van Tafelen in Vlaanderen, waardoor heel het biergebeuren dit jaar centraal staat.”

Een overzicht van de talloze activiteiten, bierdegustaties en verblijfsarrangementen is steeds beschikbaar op de website van Leven in de Brouwerij. Ook in de programmatie van Terra Nova, het zomerse vrijetijdsaanbod van de provincie Antwerpen, heeft bierbeleving een plaats. Zo kan je tot 15 september terecht in Puurs voor een bierarrangement met overnachting en een bezoek aan de brouwerij Duvel-Moortgat.

Meer info http://www.provant.be/leren/scholen/pcvoa/opleidingen/voeding_en_hotel/bierkenner/ www.levenindebrouwerij.be http://terranova.provant.be/

Verantwoordelijke gedeputeerde: Inga Verhaert, sp.a tel. 03 240 52 50 Perscontact: Davy Janssen Kabinet Inga Verhaert davy.janssen@admin.provant.be tel. 0486 42 11 52

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.