Provincie Antwerpen investeert in fietsostrades

Stuk fietssnelweg in Hove
Stuk fietssnelweg in Hove

Fietsers hebben veilige, comfortabele en goed onderhouden fietspaden nodig. Dat beseft de Provincie Antwerpen maar al te goed. Zelf is de provincie geen beheerder van fietspaden maar ze concentreert zich op de ontwikkeling van bovenlokale fietsroutes. De investering van de provincie in het fietsroutenetwerk wordt de komende jaren dan ook gevoelig opgetrokken voor de ontwikkeling van twee fietssnelwegen langs de spoorlijnen Essen-Antwerpen en Antwerpen-Mechelen. In de loop van de maand maart gaat de provincie overleggen met de betrokken gemeentebesturen om de realisatie van de fietssnelwegen zo vlot mogelijk te laten verlopen.

Het bovenlokaal Functioneel Fietsroutenetwerk In 2001 tekende de provincie een plan uit voor een Bovenlokaal Functioneel Fietsroutenetwerk (BFF). Het gaat om een netwerk met een totale lengte van bijna 3000 km. De voorbije jaren hebben de gemeenten en de provincie samen met de Vlaamse overheid hard gewerkt om dit plan om te zetten in werkelijkheid. De gemeenten legden de fietspaden aan, gesteund door provinciale en Vlaamse subsidies. In sommige delen investeerde de provincie zelf. Tot nog toe had de provincie voor de eigen aanleg van fietsinfrastructuur jaarlijks 850.000 euro ter beschikking. De komende jaren wil de provincie echter de inspanningen fors verhogen en zal jaarlijks bijna 5 miljoen euro worden geïnvesteerd.

Twee fietssnelwegen De aanleg van twee fietssnelwegen wordt het resultaat van deze financiële inspanningen. De twee snelwegen zullen zich uitstrekken langs de spoorlijnen Essen-Antwerpen en Antwerpen-Mechelen. Ze doorkruisen de gemeenten Essen, Kalmthout, Kapellen, Ekeren enerzijds en Berchem, Mortsel, Hove, Kontich, Duffel, Sint-Katelijne-Waver en Mechelen anderzijds. Zo wil de provincie onder andere fietsbruggen over de Nete en de weg tussen Mechelen en Lier (N14). Een deel van het traject, het stuk van Antwerpen-Berchem tot Kontich, ligt er al en ook de fietstunnel in Hove werd reeds gerealiseerd. De twee snelwegen zouden moeten klaar zijn tegen 2012-2013.

Voor meer informatie kan u terecht bij:

Chris Brouwers Dienst Mobiliteit chris.brouwers@admin.provant.be Tel: 03/240.52.87

Bevoegde gedeputeerde: Inga Verhaert (sp.a) Tel: 03/240.52.53

Foto’s in hoge resolutie en meer informatie kan u downloaden op: ftp://ftps.provant.be/Fietsnetwerk, gebruikersnaam en paswoord = Pers

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.