Provincie Antwerpen investeert in ontwikkeling van belevingscolle hoeveproducten

Toerisme Provincie Antwerpen pompt 33.000 euro in uitbouw toeristische hoevepunten langs recreatieve routes en landbouwbeleving

Toerisme Provincie Antwerpen inventariseert in 2010 alle bestaande landbouw-belevenissen in de provincie. Door de activiteiten op de hoeves te linken met recreatieve routes ontstaan aantrekkelijke, belevingsvolle toeristische producten. Een investering van 33.000 euro moet de uitbouw van toeristische hoevepunten mogelijk maken. Het resultaat? Een win-winsituatie voor toerist en landbouwer.

Toeristische hoevepunten

Er bestaat reeds een ruim aanbod van landbouwbeleving op de hoeves in de provincie Antwerpen. Dat is bovendien erg divers: verkoop van hoeveproducten, landbouwleerpaden, kijkhoeves, informatiepanelen, maïsdoolhoven, picknickplaatsen, kinderboerderijen, verkoopautomaten … Toerisme Provincie Antwerpen en de vzw Rurant, het platform voor rurale ontwikkeling in de provincie Antwerpen, zien hier heel wat opportuniteiten voor inventieve landbouwers. Gedeputeerde voor toerisme Inga Verhaert: “TPA en Rurant gaan dit aanbod samen in kaart brengen. We stellen hierbij twee voorwaarden: de plattelandsbeleving moet een meerwaarde betekenen voor de toerist en elke dag toegankelijk zijn voor de individuele bezoeker. Vervolgens koppelen we deze belevenissen aan de recreatieve routes in de provincie. Dit resulteert in toeristische hoevepunten, die naast de terrasjes en het lokale erfgoed op termijn ongetwijfeld zullen uitgroeien tot populaire haltes op onze wandel- en fietsnetwerken.”

Win-winsituatie voor landbouwer en toerist

Toerisme Provincie Antwerpen hoopt dat de inventaris landbouwers, verenigingen en andere actoren uit de toeristische sector zal inspireren om zelf projecten op te zetten die toerisme en landbouw combineren. TPA onderzoekt ook of het opportuun is om een kwaliteitslabel voor toeristische hoevepunten te ontwikkelen, wat onder meer gebruikt kan worden op de kaarten van het fietsroutenetwerk. Het totale budget van het project bedraagt 33.655 euro. 21.876 euro daarvan wordt gefinancierd in het kader van het Programma voor Plattelandsontwikkeling (PDPO). Inga Verhaert is ervan overtuigd dat zowel de landbouwsector als de toeristische sector voordeel haalt uit de samenwerking: “De landbouwer krijgt een mooie bijverdienste en profiteert van de knowhow van de toeristische partners. Fietsers en wandelaars genieten dan weer van een boeiende halte tijdens hun trip. Een win-winsituatie als je het mij vraagt.”

Landbouwers die interesse hebben om mee te werken aan het project vinden meer details – waaronder een handige vragenlijst – op http://www.rurant.be. Ze kunnen ook contact opnemen met projectverantwoordelijke Ann Kersemans, gsm 0497 27 87 55 en ann.kersemans@tpa.be.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.