- Bovenlokaal Functioneel Fietsroutenetwerk (BFF)
De provincie investeert al langer in veilige fietspaden. Op 28 juli besliste de deputatie om een reeks wijzigingen in het wensbeeld van het fietsroutenetwerk goed te keuren. Deze wijzigingen werden vooral gesuggereerd door lokale besturen en verfijnen het bestaande netwerk. Gedeputeerde Inga Verhaert: ‘Deze verfijningen van het wensbeeld tonen duidelijk aan dat onze participatieve aanpak werkt.’
Bovenlokaal Functioneel Fietsroutenetwerk De provincie Antwerpen werkt al geruime tijd aan veilige, comfortabele en goed onderhouden fietspaden. Gedeputeerde Inga Verhaert, bevoegd voor mobiliteit, zet dan ook volop in op zowel het toeristische fietsknooppuntennetwerk als het bovenlokaal functioneel fietsroutenetwerk (BFF).
De provincie is geen beheerder van fietspaden. Ze onderhoudt dus geen fietspaden, maar focust op de ontwikkeling van de zogenaamde bovenlokale fietsroutes. Meestal gaat het om gemeentegrensoverschrijdende fietspaden die een verbinding vormen tussen verschillende (woon)kernen of attractiepolen, zoals zwembaden, treinstations of scholen.
Om een duidelijk beeld te krijgen van de mogelijke fietsverplaatsingen op grotere afstand heeft de provincie een netwerk, het zogenaamde bovenlokaal functioneel (doelgericht, synoniem voor utilitair) fietsroutenetwerk, uitgetekend. Dit plan uit 2001 geeft een wensbeeld over de plaats waar fietspaden voor woon-werkverkeer zouden moeten komen.
De provincie wil de gemeentebesturen ook stimuleren om delen van het bovenlokaal netwerk aan te leggen en geeft hiervoor subsidies.
Het Fietsfonds: tot 80% subsidie De Vlaamse overheid en de provincies hebben in maart 2007 het Fietsfonds opgericht. Voor elke euro die de provincie uitgeeft aan subsidiëring van een fietspad op het bovenlokaal functioneel fietsroutenetwerk, legt het Vlaamse gewest een euro bij. De provincie en het Vlaamse gewest subsidiëren elk voor 40%.
Recente wijzigingen Bovenlokaal Functioneel Fietsroutenetwerk Op 28 juli besloot de deputatie van de provincie Antwerpen om een reeks wijzigingen in het wensbeeld van het fietsroutenetwerk goed te keuren. Gemeenten kunnen, net als andere betrokken actoren, immers wijzigingen aan het BFF voorstellen. De goedgekeurde wijzingen zijn dan ook voornamelijk door de gemeenten zelf aangevraagd en betreffen trajecten in Duffel, Bonheiden-Mechelen, Merksplas, Boechout, Grobbendonk, Zwijndrecht, en Brecht-Wuustwezel.
De aanpassingen verfijnen het bestaande wensbeeld. Gedeputeerde Inga Verhaert: ‘Deze verfijningen van het wensbeeld tonen duidelijk aan dat onze participatieve aanpak werkt. Als provincie hanteren we een globale blik, maar enkel door aan tafel te zitten met alle lokale betrokkenen komen we tot de nodige verfijning. Ik hoop dat deze aanpassingen de gemeenten aanmoedigen om nog meer subsidiedossiers in te dienen. De provincie is overtuigd van het nut van subsidies voor fietspaden en ik ga ervan uit dat we met de nieuwe Vlaamse regering het gezamenlijk subsidiebeleid onverkort zullen kunnen verder zetten.’