Provincie Antwerpen steunt de heropbouw van twee dorpen in India

Indische vrouwenOp vrijdag 31 juli 2009 woedde een brand in twee dorpen in India. 22 gezinnen verloren daarbij hun woonst en karige bezittingen. Ze vonden onderdak in gemeenschapsgebouwen en de andere dorpsbewoners hielpen hen aan hoogstnodige spullen. De provincie Antwerpen maakt 2500 euro vrij voor de heropbouw van de dorpen, waar het project ‘Help them to help themselves’ werkzaam is.

Het provinciebestuur heeft, in het kader van haar Noord-Zuidbeleid, drie eigen regioprojecten: in Guatemala, in Senegal en in de Filippijnen. Daarnaast ondersteunt het bestuur nog tal van initiatieven van 4depijlerorganisaties en ngo’s in het Zuiden. Een mooi voorbeeld van een 4de pijlerproject is ‘Help them to help themselves’ van de organisatie Balavikas. Het project begeleidt kinderen en jongeren met een verstandelijke of lichamelijke handicap.

De wederopbouw van de twee dorpen wordt structureel aangepakt en daarvoor werd hulp gevraagd aan het provinciebestuur. Het provinciebestuur steunt Balavikas in India al langer en helpt zo de lokale bevolking om hun toekomst in eigen handen te nemen.

Nu het noodlot heeft toegeslagen kunnen we deze mensen niet in de steek laten. Vandaar dat we een bijdrage doen van 2.500 euro. Bovendien voldoet het project aan de strenge inhoudelijke criteria van ons bestuur voor subsidiëring van Zuidprojecten, waarbij we onder andere de duurzaamheid van het project en de lokale betrokkenheid van de doelgroep nagaan.

Ook het Gielsbos doet mee

Chris Stellfeld uit Lille werkt in Het GielsBos, een instelling voor gehandicapten in Gierle. Toen hij naar India trok om er zijn financieel adoptiekind te bezoeken, leerde hij de lokale projectleider Thomas Bose kennen. Thomas leidt via de organisatie Balavikas nog andere projecten die de situatie van de kastelozen trachten te verbeteren. ‘Help them to help themselves’ is een van die projecten om kinderen en jongeren met een verstandelijke of lichamelijke handicap en hun gezinnen te begeleiden.

Dat initiatief sprak Chris Stellfeld aan. Er was dan ook meteen een link met zijn werk op Het GielsBos. In Lille zullen een aantal lokale acties voor het overige geld voor de wederopbouw zorgen. Sindsdien zijn er in de Indiase dorpen verschillende opleidingsateliers die beroepsopleidingen geven aan gehandicapten. De lokale Indiase overheid komt ook financieel tegemoet aan de huisvesting van gehandicapten.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.