26/6/2014 Provincie pleit voor meer investeringen in spoorverkeer Noorderkempen

Treinreizigers uit de Noorderkempen krijgen er al jaren mee te maken: overvolle treinen, vertragingen, lange reistijden en verouderde stations. En dat terwijl het openbaar vervoer een steeds grotere rol zal moeten spelen om de mobiliteit in de regio leefbaar te houden. De provincie Antwerpen vraagt de nmbs daarom met aandrang om enkele aanpassingen door te voeren.
De Antwerpse provincieraad keurde vandaag een motie van de meerderheidspartijen goed over het treinaanbod in de Noorderkempen. Uit de nieuwe plannen van de nmbs blijkt dat er hier en daar wel aanpassingen worden gedaan maar nog niet genoeg om het treinverkeer in de  regio echt te versterken. Inga Verhaert, gedeputeerde: “De studie over de mobiliteit in de Noorderkempen, waar 15 gemeenten aan meewerkten, is nochtans duidelijk: het openbaar vervoer moet in de regio een sterkere rol gaan vervullen tegenover het autoverkeer willen we de regio leefbaar houden. De trein blijkt daarbij op lange afstand nog steeds het aangewezen transportmiddel.”

Dringende aanpassingen vervoersplan

 

De provincie vraagt de nmbs de beslissing over de verlenging van het traject Turnhout – Brussel aan te passen. Die zal immers nefaste gevolgen hebben voor de, nu al slechte, stiptheid. Op het traject Noorderkempen – Antwerpen viel de Fyra naar Breda weg, de provincie wil dat de afgeschafte ritten terug worden ingelegd in afwachting van een definitieve oplossing. En dat er nog meer extra late – en piekuurtreinen komen voor mensen in ploegdienst of studenten met late lesuren.

 

Inga Verhaert: “Het gaat echter niet alleen om de treinverbindingen, ook over de infrastructuur. Neem nu het station Noorderkempen, dat heeft alle mogelijkheden om verder te groeien. De parking is op dit moment te klein, ondanks enkele aanpassingen. Er moet ook aan fietsenstallingen worden gedacht en goede aansluitingen met De Lijn. Ook het reizigerscomfort laat te wensen over: De loketten en wachtzaal met toiletten zijn al vroeg gesloten. En dat moet beter. Ook reizigers uit landelijke gebieden betalen voor een goeie service en goeie spoorverbindingen”

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.