Provincie zet nog meer in op belangrijke domeinen als onderwijs, jeugd, toerisme en mobiliteit

In het kader van de budgetbesprekingen 2011,  heb ik vandaag in de provincieraad de hoofdaccenten van mijn beleid toegelicht.  Zo zetten we nog meer in op enkele belangrijke beleidsdomeinen die ik tot mijn bevoegdheden mag rekenen.

Hieronder meer!

Op Jeugdgebied staat 2011 vooral in het teken van de tussentijdse evaluatie van het jeugdbeleidsplan.  De subsidiepot stijgt met 20.000 euro naar 840.000 euro.

Enkele belangrijke projecten worden volgend jaar voortgezet, de succevolle fuifbussen bijvoorbeeld, daarvoor is er 10.000 euro extra budget. En ook  het proefproject van de inclusieve speelpleinen krijgt navolging.  Ten slotte zal het interactieve Suske en Wiske museum in Kalmthout een nieuw jasje krijgen.

Op het gebied van toerisme zetten we in 2011 in op vernieuwende ideeën rond de nieuwste trend “traag toerisme” naar analogie met de “slow food”

We promoten de Antwerpse Kempen (242.000 euro) en de kleinschalige logies in onze  regio. We helpen de uitbaters deze keer met hun marketing en publiciteit. Ook Terra nova, het zomerse aanbod van de provincie staat weer op de agenda en we openen alweer enkele nieuwe provinciale wandelnetwerken.

De grootste bouwwerken staat gepland voor onze onderwijsinstellingen. PIVA krijgt er een oefenrestaurant, multifucntionele leslokalen en een administratief gedeelte voor het volwassenenonderwijs bij. De Plantijn Hogeschool bereidt zich voor op de bouw van een nieuwe campus Electromechanica. 2011 wordt ook het startjaar voor het overkoepelende agentschap Provinciaal onderwijs Antwerpen  en we willen ook bekijken hoe we de schoolkosten in het secundair onderwijs kunnen beperken.  Tenslotte blijven we ook inzetten op het onderwijsflankerend beleid (van 253.940 euro naar 381.040 euro)

Mobiliteit dan. Beleidsmatig moet er een mobiliteitscharter worden afgelsoten met de Vlaamse minister van mobiliteit waarin de rol van de provincie wordt erkend. We blijven ook fiets-o-strades aanleggen. Snelle, veilige fietspaden zijn dat.   En er lopen nog enkele studies rond de mobiliteit in de Zuid-Oost rand van Antwerpen en de Noorderkempen.

Maar we kijken ook verder dan onze eigen grenzen op het vlak van Noord Zuid-beleid: de provincie steunt het unieke project van APOPO in Tanzania (175.000 euro).  Dat Antwerpse bedrijf traint daar ratten om ze in te zetten voor het detecteren van landmijnen in Afrika en tbc in lokale ziekenhuizen.  We bouwen verder aan de Fair Trade provincie en de werking van Kleur Bekennen Kids gaat van start. Dat project ondersteunt mondiale vorming op school voor -10 jarigen.

En tenslotte niet te vergeten, na de uiterst succesvolle samenaankoop van groene energie in 2010, plannen we een nieuwe samenaankoop in 2011.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.