PTS Boom en PITO Mechelen bundelen krachten

Provincie kiest voor fusie en lanceert technische richtingen in Mechelen

Opendeurdagen: 2 mei Mechelen en 30 mei Boom

Onder de naam PTS, Provinciale Scholen voor Tuinbouw en Techniek, kiest het Antwerpse provinciebestuur voor een fusie van twee van haar scholen in Boom en Mechelen. Daardoor wordt de slagkracht van beide vestigingen verhoogd en kan de provincie nijverheidstechnische richtingen aanbieden in Mechelen. “In de regio  is vanuit het bedrijfsleven veel vraag naar geschoolde technici, daarom lanceren we in PITO Mechelen, naast tuinbouw nu ook de hedendaagse technische richtingen uit de harde sector.” verklaart gedeputeerde Inga Verhaert. “Als provincie willen we ons immers blijven richten op waar we goed in zijn nl. onderwijs voor knelpuntberoepen en nichestudiegebieden.”

De provincie wil twee van haar scholen fusioneren.  Het gaat om PTS Boom, de Provinciale Technische Scholen Boom en PITO Mechelen, de Provinciale Tuinbouwschool Mechelen. Beide scholen worden verenigd onder de noemer PTS, de Provinciale Scholen voor Tuinbouw en Techniek met PTS Campus Boom en PTS Campus Mechelen. De provincie diende hiervoor een dossier in bij de Vlaamse Overheid en wacht nu op de definitieve goedkeuring.

Eerste stap: nijverheidsonderwijs Campus Mechelen

Het grootste voordeel van de fusie is ongetwijfeld dat op beide campussen alle bestaande studierichtingen mogen aangeboden worden. PITO Mechelen is op dit moment volledig gericht naar tuinbouw en aanverwante sectoren.  Vanaf 1 september 2010 komt daar verandering in. Op PTS Campus Mechelen kan je voor het 1e leerjaar A naast de optie agrarische technieken nu ook kiezen voor de opties wetenschappelijk werk en nijverheidstechnieken. Inga Verhaert: “De kennis en ervaring die we hebben in PTS Boom kunnen we nu inschakelen in de campus in Mechelen. Dat betekent ook dat we meteen een zeer volwaardige en uitgebouwde studierichting hebben.  De provincie zal ook de nodige investeringen doen naar infrastructuur. Daarbij worden de huidige studierichtingen rond tuinbouw zeker niet uit het oog verloren, want ook voor deze richtingen behoren we met onze school tot de beste van de regio. En dat willen we zo houden.”. De invoering van een nieuwe studierichting in PTS campus Mechelen gebeurt geleidelijk. In 2010 zal in het eerste leerjaar A  wetenschappelijk werk en nijverheidstechnieken aangeboden worden.  In  2011 komt dit dan in het tweede leerjaar A om zo elk jaar op te schuiven tot de volledige richting is uitgebouwd.

PTS campus Boom breidt succesrichtingen uit.

PTS campus Boom blijft zich richten op de technische richtingen.  In het eerste leerjaar A komt daar vanaf het schooljaar 2010-2011 ook TW (techniek wetenschappen) als optie.  PTS Boom scoort als school zeer hoog in de regio.  Onlangs organiseerden zij nog een kennismakingsavond voor bedrijven waarbij maar liefst 250 bedrijfsleiders op af kwamen. Ook Vlaams-minister president Kris Peeters kwam een kijkje nemen. Mede op basis van die contacten stuurt de school haar lessen bij op vlak van de allernieuwste technieken.

Opendeur in PTS Campus Boom en Campus Mechelen

Op 2 mei zet PTS campus Mechelen haar deuren open.  Naast een kennismaking met het nieuwe aanbod, snuif je ook de sfeer op bij de vertrouwde richtingen zoals tuinbouw, biotechnische wetenschappen, bloemsierkunst en groenbeheer.  De campus in Boom kan je bezoeken op 30 mei.  Met het thema ‘PTS in beweging’ laat de school zien waar ze voor staat. Je ziet jongeren aan het werk voor de opleidingen Koeling en Warmte, Auto en carrosserie, Chemie, Elektriciteit, Metaal, Hout en Muziekinstrumentenbouw.

www.ptsboom.be www.ptsmechelen.be

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.