Samenaankoop ‘groene stroom’ Provincie Antwerpen staat in de startblokken

Inschrijfperiode van 6 juli tot 1 oktober 2010

Inwoners van de provincie Antwerpen die goedkope en 100% groene stroom willen, kunnen van 6 juli tot 1 oktober instappen in de groepsaankoop die het provinciebestuur organiseert.  De Antwerpse deputatie stelde vorige week de firma iChoosr aan om de samenaankoop en het overstapproces te begeleiden. Gedeputeerde Inga Verhaert “Met deze actie willen we de drempel voor groene stroom verlagen.  Enerzijds financieel, want hoe meer mensen meedoen, hoe goedkoper de prijs wordt. Anderzijds staan wij er ook garant voor dat bewoners duidelijk geïnformeerd worden en niet misleid worden met holle slogans. 63 gemeenten steunen onze actie door via hun informatiekanalen hun inwoners te informeren.”

Het provinciebestuur pakt uit met een opmerkelijk initiatief. Van 6 juli tot 1 oktober 2010 kunnen àlle inwoners van de provincie Antwerpen intekenen op één gezamenlijke groepsaankoop 100% groene stroom. Op 3 juni stelde de deputatie de firma iChoosr aan om de groepsaankoop te begeleiden.  “Zij stellen nu alles in het werk om de informatie en de procedure op punt te zetten tegen 6 juli.” licht Inga Verhaert toe.  “De voorbije maanden kregen we al talloze telefoons van burgers die willen meedoen.  Ook de gemeentebesturen zijn enthousiast.  Iedereen zal nu nog even geduld moeten hebben tot 6 juli maar dan is het eindelijk zover.”

Het provinciebestuur neemt het voortouw

Eerder gingen een aantal OCMW’s en gemeentebesturen over tot de samenaankoop van stookolie, isolatiemateriaal, etc. Op deze wijze kochten ook lokale en bovenlokale besturen samen stroom en gas aan ten behoeve van de eigen administraties. In Lierde en Hasselt organiseerden een aantal particulieren een samenaankoop van groene stroom die al gauw een aanzienlijke besparing per gezin opleverde. De provincie Antwerpen zal nu een faciliterende rol opnemen in de organisatie van een groepsaankoop groene elektrische stroom voor alle inwoners van de provincie. De provincie deed ook een oproep naar gemeenten om te participeren. 63 gemeenten reageerden al positief en zullen begin juli tijdens 3 infosessies gebrieft worden door de provincie. Via hun gemeentelijke infobladen en websites zullen ze de groepsaankoop daarna bekend maken aan hun inwoners. Geïnteresseerde burgers kunnen dan aan de hand van deze info rechtstreeks intekenen op een website. “Gemeenten staan dicht bij hun inwoners. Hun medewerking zal bijdragen tot de laagdrempeligheid van het initiatief.” vertelt Verhaert. “Ook voor inwoners die geen internetverbinding hebben, kan het lokale bestuur een rol spelen”

De werking in een notendop van de groepsaankoop

Van 6 juli tot en met 1 oktober kan iedere inwoner van de provincie Antwerpen die interesse heeft, instappen in de groepsaankoop. Op 4 oktober zal er dan een online bieding zijn waar energieleveranciers hun beste prijs kunnen voorstellen.  De leverancier met het beste bod zal dan een gepersonaliseerd contract aanbieden aan de geïnteresseerde. Dan pas beslist die om al dan niet in te stappen. Verhaert “De provincie laat hier haar schaalgrootte werken in het voordeel van haar inwoners.  We hopen op massale deelname om groene stroom brede ingang te doen vinden aan scherpe prijzen.  Zo slaan we twee vliegen in één klap: groen én goedkoper.”

De actie groepsaankoop groene stroom start op 6 juli. Pas vanaf dan zal alle informatie beschikbaar zijn op de website www.provant.be/groenestroom.  Intekenen kan tot 1 oktober.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.