Samenwerking provinciaal en gemeenschapsonderwijs

Inga Verhaert en Raymonda Verdyck
Inga Verhaert en Raymonda Verdyck

Afgelopen vrijdag ondertekenden vertegenwoordigers van het onderwijs van de Vlaamse Gemeenschap (GO!) en het Provinciaal Onderwijs Antwerpen een samenwerkingsovereenkomst die als uiteindelijk doel het vormen van een netoverschrijdende scholengemeenschap heeft.

Gedeputeerde Inga Verhaert en afgevaardigd bestuurder Raymonda Verdyck Voor het provinciaal onderwijs werd deze samenwerkingsovereenkomst bekrachtigd door gedeputeerde voor onderwijs Inga Verhaert en algemeen directeur Fried Van Doren. Voor het gemeenschapsonderwijs tekenden afgevaardigd bestuurder Raymonda Verdyck en algemeen directeurs Dirk Van De Vondel (scholengroep Ant1gon), Frank Van Herck (scholengroep Forum) en Luc Van Gasse (scholengroep Rivierenland).

Deze overeenkomst tussen de drie scholengroepen van het GO! en het Provinciaal Onderwijs Antwerpen bevestigt de wens van beide partijen om tot een samenwerking te komen waarin permanent aandacht is voor een betere afstemming van het aanbod aan studierichtingen, de integratie van de leerlingenbegeleiding en de best mogelijke leerlingoriëntatie. Finaal is de doelstelling van deze samenwerking elkaar te versterken.

Gedeputeerde Inga Verhaert: “Dit is een historische kans om onderwijssamenwerking over de grenzen van de netten heen te realiseren, met als winnaar de leerling. Zijn/haar noden staan in de hele operatie voorop.”

Concreet staan de volgende vormen van samenwerking centraal:

  • een netoverstijgende scholengemeenschap vormen, zoals omschreven in het decreet secundair onderwijs van 14 juli 1998, tegen 1 september 2011
  • ontwikkelen van een visie om het onderwijsaanbod in de betrokken scholen optimaal op elkaar af te stemmen
  • samenwerken op vlak van een optimale leerlingenoriëntering
  • voorafgaand aan strategische beslissingen (bvb bij programmatie, herstructureringen,…) overleg plegen
  • samenwerking in het kader van de herwaardering van TSO en BSO
  • de integratie van de leerlingenbegeleiding en een fusie van CLB’s (provincie en GO!) tegen 1 september 2012

Afgevaardigd bestuurder van het GO! Raymonda Verdyck: “Door de samenwerking kunnen we optimaler oriënteren en onze middelen efficiënter inzetten. We kunnen beter inspelen op de lokale situatie waardoor we meer kansen hebben om jonge mensen op de juiste plaats te brengen, in overeenstemming met hun talenten.”

Om de werkzaamheden te coördineren wordt een stuurgroep geïnstalleerd. De stuurgroep zal de vorderingen op het vlak van samenwerking opvolgen en voorstellen voor de verdere samenwerking uiterlijk eind december 2010 formuleren.

Voor de begeleiding van de samenwerking en de voorbereiding van de bijeenkomsten van de stuurgroep worden zowel op het vlak van schoolorganisatie als op het vlak van leerlingenbegeleiding personeelsleden (coördinatoren) in hun reguliere opdracht vrijgemaakt.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.