24/8/12: Schepswandeling in Balen is ‘wandeling van het jaar’

PERSBERICHT  |   24 augustus 2012

Schepswandeling in Balen is ‘wandeling van het jaar’

________________________________________

“De Stille Kempen, waar je nog je eigen voetstappen hoort.” De Schepswandeling in Balen telt heel wat enthousiaste fans en mag zich ‘wandeling van het jaar’ noemen. Voor het eerst besliste het grote publiek de wedstrijd van Toerisme Provincie Antwerpen. Ruim 6600 wandelaars brachten hun stem uit. Zij appreciëren vooral de deugddoende rust en de pure natuur van de Schepswandeling.

In april maakte Toerisme Provincie Antwerpen de shortlist van de wedstrijd ‘Wandeling van het jaar’ bekend. De selectie, opgesteld door een vakjury, telde 5 trajecten. Sindsdien brachten meer dan 6600 wandelaars hun stem uit op www.wandelingvanhetjaar.be. Na een spannende competitie haalde de Schepswandeling in Balen het van de digitale stadswandeling in Hoogstraten, het Trappistenpad in Malle, de Rupelkleiroute in Rumst en ‘Stappen tussen Staties’ in Kalmthout. De wandeling loopt langs het wandelnetwerk Kempense Landduinen en doorkruist het natuurgebied Scheps, beheerd door het Agentschap voor Natuur en Bos.

Alleen-op-de-wereld-gevoel

De reacties van de wandelaars op de website spreken voor zich: De Schepswandeling prikkelt je zintuigen, je kunt er de natuur horen, zien, ruiken én voelen. Bij de vogelkijkwand zie je een kraanvogel of zilverreiger door je verrekijker vliegen. Wie er ’s morgens vroeg op uittrekt, kan met een beetje geluk een ree spotten. Het knuppelpad helpt je om de waterrijke stroken zonder natte voeten te overbruggen.       Gedeputeerde Verhaert test het netwerk Kempense Landduinen in Balen

Tijdens je picknick doorbreekt alleen het vogelgekwetter de stilte. De grootste troef van Scheps is wellicht het alleen-op-de-wereld-gevoel. Een sensatie die in ons volgebouwde en drukbevolkte land steeds zeldzamer wordt.

Slow op zijn best Dat levert de Schepswandeling in Balen heel wat lof – en hier en daar zelfs een poëtische ontboezeming – op. Wandelaars genoten van dit “openluchtmuseum voor natuur”, stonden versteld dat ze “hun eigen voetstappen hoorden” en luisterden verrukt naar het “zalige gefluit van de vogels”. Inga Verhaert, gedeputeerde voor toerisme, is blij met de vele enthousiaste reacties: “Dat is het mooie aan onze wandelnetwerken langs knooppunten: ze loodsen je naar verrassende plekken dicht bij huis. Verbazend ongerepte natuurgebieden, fascinerend erfgoed of altijd groene bossen. Scheps is zo’n bijzondere plek. Je beleeft er ‘slow’ toerisme op zijn best.”

Meer details over de Schepswandeling in Balen op www.wandelingvanhetjaar.be.

Smaakt de Schepswandeling in Balen naar meer? De Leukste en Langste Wandeling van het Land op zondag 23 september wordt een groot, gezellig én gratis wandelevenement in 12 gemeenten van de provincie Antwerpen Met telkens een korte lus langs knooppunten voor families en minder ervaren wandelaars en een lange lus voor geoefende stappers. Plus veel randanimatie en streekproevertjes. www.DeLeuksteEnLangsteWandeling.be

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.