Strijd tegen sluipverkeer in zuidoostrand Antwerpen

Strijd tegen sluipverkeer
Strijd tegen sluipverkeer

MOZO, het Overlegplatform Mobiliteit ZuidOostrand Antwerpen werd vandaag boven de doopvont gehouden.

De provincie Antwerpen, de Vlaamse Overheid en 13 gemeenten engageren zich om samen te werken op het vlak van verkeersleefbaarheid.  Een unieke samenwerking, want geen enkele andere regio in Vlaanderen pakt op zo’n grote en structurele schaal de verkeersproblemen aan.  Aanleiding is het nijpende probleem van sluipverkeer.  De partners stappen ook meteen als eerste in het Vlaamse project verkeersbordendatabank.  Deze webtoepassing inventariseert verticale verkeerssignalisatie door middel van een rondrijdend voertuig. De provincie Antwerpen, de Vlaamse Overheid en de gemeenten Aartselaar, Kontich, Edegem, Hove, Mortsel, Boechout, Borsbeek, Wommelgem, Wijnegem, Ranst, Zandhoven, Lier en Antwerpen ondertekenden vandaag een engagegementsverklaring om samen te werken rond verkeers-leefbaarheid in de zuidoostrand van Antwerpen.

Het MOZO platform ambieert de mobiliteit in de ZuidOostrand van Antwerpen in goede banen te leiden door het nemen van gecoördineerde acties door de verschillende overheden.  Verkeersveiligheid, verkeersleefbaarheid en bereikbaarheid zijn hierbij sleutelwoorden.  Naast informatie uitwisselen, wordt er ook een gezamenlijk actieplan opgesteld en uitgevoerd.

Aanpak sluipverkeer in de zuidoostrand boekt vooruitgang Aanleiding voor de samenwerking is het sluipverkeer waar deze gemeenten mee te kampen hebben. Alhoewel sluipverkeer een probleem is voor vele gemeenten in Vlaanderen, is het de eerste keer dat gemeentelijke, provinciale en Vlaamse overheden structureel gaan samenwerken om oplossingen te zoeken.

Eind 2007 nam de provincie Antwerpen al het voortouw in de groep van gemeentebesturen die zich buigt over de problematiek van sluipverkeer in de zuidoostrand van Antwerpen.  Op initiatief van Vlaams minister voor Mobilititeit Kathleen Van Brempt, kwam er toen een uitgebreide studie naar het sluipverkeer in de zuidoostrand van Antwerpen. Tientallen mogelijke acties werden voorgesteld.

Met het overlegplatform MOZO engageren alle partners zich nu om deze voorstellen in daadwerkelijke realisaties om te zetten.  Zo zullen ze informatie uitwisselen over wegenwerken om deze optimaal op elkaar te laten aansluiten. De Vlaamse overheid beloofde ook om vanaf het voorjaar 2009 twee nieuwe openbaarvervoerprojecten te starten.  Er zullen extra bussen worden ingezet op de lijnen 130 (Lier – Kontich – Wilrijk) en 140 (Hoboken – UZA – Mortsel – Wijnegem). Hierdoor zal het aantal bussen in de spitsuren, in beide richtingen verdubbelen (van 2 naar 4). Reizigers krijgen zo een betere verbinding naar de verschillende randgemeenten en moeten minder overstappen.

Verkeersbordendatabank De zuidoostrand van Antwerpen zal de eerste regio zijn waar het Vlaamse project verkeersbordendatabank van start zal gaan.  De bedoeling van dit initiatief is om alle verkeersborden in Vlaanderen in kaart te brengen. In een eerste fase wordt ongeveer een derde van het grondgebied geïnventariseerd. Het gaat om zo’n 20.000 km weg.

De inventarisatie gebeurt door mobile mapping.  Bij deze techniek worden beelden genomen vanuit een rijdend voertuig.  Die worden dan digitaal verwerkt wat opname in een databank mogelijk maakt.  De inventarisatie zal voor de gemeenten raadpleegbaar zijn via een webtoepassing.

De inventarisatie zal tot heel wat vereenvoudigingen leiden en moet het mogelijk maken om de verkeersstromen beter te sturen. Daarnaast kunnen GPS-ontwikkelaars met de informatie rekening houden.

1 reply to Strijd tegen sluipverkeer in zuidoostrand Antwerpen
 1. Hey Inga, wij hebben ook een groot probleem met sluipverkeer in de straat. We proberen zo goed mogelijk om er wat aan te doen maar dit is niet altijd even gemakkelijk.

  Na wat opzoekwerk op het net ben ik op een interessante studie gestoten met voorbeelden van hoe sluipverkeer aan te pakken, zie link hieronder.

  Klik om toegang te krijgen tot voorbeeldenboek_finale%20downloadversie.pdf

  Tevens zijn we ook een petitie gestart om aan de gemeente voor te leggen, zie link hieronder. Indien iemand de petitie wilt tekenen, Mogen ze dit uiteraard altijd doen, het zal onze zaak alleen maar helpen.

  http://www.thepetitionsite.com/en-gb/858/777/166/herover-het-natuurreservaat-grootbroek-op-het-verkeer-nu/

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.