3/9/12: Technische en beroepsopleidingen steeds populairder zowel bij secundair- als volwassenenonderwijs

PERSBERICHT  |   3 september 2012
Provinciaal onderwijs ziet aantal leerlingen en cursisten stijgen
Antwerpen – Stabroek – Boom – Mechelen
________________________________________

Het aantal leerlingen in de provinciale scholen zit in de lift! Met het PIVA, PTS Boom, PTS Mechelen, PI Sint-Godelieve en PITO Stabroek focust het provinciebestuur op technische en beroepsopleidingen en speelt ze zo in op knelpuntberoepen. De realitysoap ‘Onder Constructie’, die in het voorjaar liep, heeft duidelijk haar doel niet gemist. ‘Ook ons volwassenenonderwijs kent een boost’, vertelt Inga Verhaert, gedeputeerde voor onderwijs. ‘De grootste stijging zit in het Hoger Beroeps Onderwijs (HBO) waar massaal gekozen wordt voor Assistent in de Psychologie, Hotel- en Cateringmanagement en de Specifieke Lerarenopleiding.” Voor informatie over het provinciaal onderwijs kan je terecht op: http://www.provinciaalonderwijsantwerpen.be

PIVA
Er is een stijgend aantal leerlingen bij PIVA, de provinciale school die focust op bakkerij, slagerij, hotel en toerisme. Momenteel zijn er 972 leerlingen ingeschreven. De grootste stijging is bij bakkerij en slagerij, die elk 9% meer leerlingen hebben. Bijna de helft van de leerlingen van PIVA kiest voor een hotelopleiding. Dit is een status quo ten opzichte van het vorige schooljaar. Het is vooral het TSO dat meer jongeren aantrekt, met een stijging van 5%.
Adres: Desguinlei 244, 2018 Antwerpen
Perscontact: Ann Cleemput, tel. :03/242 26 10

Provinciale scholen voor Tuinbouw en Techniek – Campus Boom
Ook PTS Boom ziet haar inschrijvingen stijgen. Op dit moment zitten ze aan 868 leerlingen ten opzichte van 811 vorig schooljaar. Deze extra inschrijvingen zijn verspreid over de verschillende graden en richtingen. Een opvallende stijging is op te merken in het 7de industriële onderhoudstechnieken, één van de knelpuntberoepen waar de school op inspeelt. Ook de houtafdeling doet het zeer goed. Dit schooljaar gaat PTS Boom ook verschillende vernieuwingen tegemoet. Na de herfstvakantie wordt er een nieuwe leerlingenrefter geopend. Deze is volledig ingericht met inspraak van de leerlingen. Daarnaast zal er in de loop van dit schooljaar met een open leercentrum gestart worden, uitgerust met tablets voor de leerlingen. Dit open leercentrum zal er voor zorgen dat de leerlingen mee zijn met de laatste ICT-trends en hierdoor begeleid zelfstandig kunnen leren.
Adres: Beukenlaan 44, 2850 Boom
Perscontact: Johan Mutert, tel.: 03/880 82 05

Provinciale scholen voor Tuinbouw en Techniek – campus Mechelen
In PTS Campus Mechelen stijgt het aantal inschrijvingen met maar liefst 15 %. Deze stijging is verspreid over de verschillende graden en richtingen. De school pakt ook uit met drie nieuwe opleidingen in de 2de graad, namelijk: TSO elektrotechnieken, BSO basismechanica en BSO elektrische installaties. Ook deze nieuwe studierichtingen delen in het succes van het stijgend leerlingenaantal.
Adres: Antwerpsesteenweg 145, 2800 Mechelen
Perscontact: Arnold Callay, tel.: 015/ 28 53 45

PITO Stabroek
De Provinciale Middenschool (1ste graad) en het Provinciaal Instituut voor Technisch Onderwijs Stabroek (2de en 3de graad) mogen op drie september a.s. 1329 leerlingen verwelkomen. In de eerste graad starten 367 jongeren, waarvan 208 nieuwe inschrijvingen. Deze leerlingen kunnen zowel in de A-stroom als in de B-stroom al een voorkeurrichting kiezen, die hen voorbereidt op een van de vele TSO- of BSO-richtingen die het PITO te bieden heeft. In de tweede en derde graad telt het PITO 962 leerlingen, waarvan er 278 nieuwe gezichten zijn. Een deel komt over van de Middenschool, ongeveer een derde zijn gloednieuwe leerlingen die op 3 september voor de eerste keer de schoolpoort zullen betreden. De leerlingen kunnen kiezen uit een waaier aan wetenschappelijk of wiskundig getinte, nijverheidsgerichte of agrarische richtingen. Het komende schooljaar zijn vooral de nijverheidsrichtingen succesvol. De leerlingen uit de tuinbouwrichtingen kunnen vanaf de eerste schooldag meteen aan de slag in de nieuwe serre die eind vorig schooljaar officieel werd ingehuldigd.
Adres: Laageind 19, 2940 Stabroek
Perscontact: Kathleen Van Wesenbeeck, tel.: 03/561 05 10

PI Sint-Godelieve
Het Provinciaal Instituut Sint-Godelieve verwelkomt 1151 leerlingen. 352 van hen starten in de Provinciale Middenschool St.-Godelieve, 799 leerlingen zitten in de 2de en 3de graad van het Provinciaal Instituut St.-Godelieve. Daar zijn ze verdeeld over ASO: 74 leerlingen, KSO: 41 leerlingen, TSO: 274 leerlingen, BSO: 410 leerlingen. In de 3e graad ASO zullen de leerlingen tijdens de lessen voor het eerst gratis gebruik maken van tablets.
Adres: Brialmontlei 45, 2018 Antwerpen
Persontact: Marleen Vermoesen, tel.: 03/286 41 49

PTS Centrum Leren en Werken
In het CLW op Campus Mechelen is het maximum aantal inschrijvingen bereikt en hier kunnen we dan ook spreken over een schot in de roos.

Vanaf dit schooljaar start het CLW eveneens met een campus te Stabroek die werd overgenomen van het Gemeenschapsonderwijs.
Adres: Beukenlaan 44, 2850 Boom
Perscontact: Marc Roelands, tel.: 03/880 82 42

Centrum voor Volwassenenonderwijs
Bij het Centrum voor Volwassenenonderwijs zijn de inschrijvingen nog volop bezig. Het afgelopen jaar kenden de opleidingen voor volwassenen reeds een globale stijging van 7%. Voor het secundair volwassenenonderwijs zit bakkerij in de lift, evenals mode-breien en bedrijfsbeheer. Het aantal cursisten voor de hotel- en slagerijopleidingen blijft stabiel. De grootste stijging zit in het Hoger Beroeps Onderwijs (HBO) waar massaal gekozen wordt voor Assistent in de Psychologie, Hotel- en cateringmanagement en de Specifieke Lerarenopleiding. Ook Gids/reisleider blijft een enorme populaire opleiding.

Door de stijgende interesse in volwassenenonderwijs investeert de provincie dit schooljaar volop in infrastructuur en aangepaste opleidingen. Op 5 september wordt de “eerste steen gelegd” voor het nieuwe gebouw dat voor het volwassenenonderwijs en PIVA wordt gebouwd op de site PIVA in Antwerpen. Deze locatie wordt hiermee een echte horecacampus. Bij de opleidingen springen vooral de nieuwe richtingen professioneel Breien en Graduaat Hotel- en cateringmanagement er uit. CVO Provincie Antwerpen zet volop in op digitaal leren in alle opleidingen van HBO/SLO en bedrijfsbeheer. Een combinatie van contactonderwijs en afstandsleren zorgt ervoor dat de volwassen cursisten hun traject soepeler kunnen afleggen. In de Specifieke Lerarenopleiding worden de cursisten volop voorbereid op de digitale leefwereld van hun toekomstige leerlingen.
Adres: Meistraat 5, 2000 Antwerpen
Perscontact: Marleen Cassiers, tel.:03/ 220 58 58

Verantwoordelijke gedeputeerde:
Inga Verhaert, gedeputeerde voor onderwijs (sp.a)
tel. 03 240 52 53

Algemeen perscontact:
Hilde Verhelst
Persattaché provincie Antwerpen
hilde.verhelst@admin.provant.be
Gsm 0473 70 78 10

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.