Terrasjes Antwerpse kathedraal krijgen uitzicht op openlucht fototentoonstelling van stadsfotografen

PERSBERICHT | 8 juni 2012

Stadsfotografen Elisabeth Broekaert, Patrick De Roo, Dan Zollmann, Alex Salinas en Maarten Vanden Abeele tonen bruisende, diverse en multiculturele stad
________________________________________

Fotowand aan kathedraal
Fotowand aan kathedraal

Vanaf 8 juni zal aan de noordgevel van de Antwerpse kathedraal een openlucht fototentoonstelling te bewonderen zijn. De foto’s kaderen in het project van de vzw Stadsfotograaf Antwerpen en tonen een zeer diverse, bruisende en multiculturele stad De expo siert de stellingen van de gevelrestauratie. Op die manier proberen de stad en de provincie de overlast voor de buurt te beperken. De wand is immers niet alleen mooi voor het oog, maar zal deels ook het stof en de lawaaihinder opvangen en de veiligheid van passanten garanderen.

De provincie laat de Antwerpse kathedraal restaureren. Deze achtste en tevens laatste fase van de gevelrestauratie moet ervoor zorgen dat ook de gevels aan de Blauwmoezelstraat in alle pracht kunnen herrijzen. “Het gaat om een investering van meer dan 1 miljoen euro,” licht Peter Bellens toe, gedeputeerde bevoegd voor erediensten. “De noordgevels van het schip worden volledig onder handen genomen. Dit gaat van het herstellen van het glas in lood, de natuursteen en ornamenten en het voegwerk. De werken zijn opgestart in mei vorig jaar en zullen duren tot begin oktober. Ze worden uitgevoerd door gespecialiseerde firma’s.”

Wand moet hinder voor terrasjes beperken
Omdat de werken hinder meebrengen voor de buurt, werd er gezocht naar middelen om deze te beperken. Gedeputeerde Inga Verhaert: “Samen met de stad en met een aantal middenstanders werd bekeken hoe we dit konden aanpakken. Uiteindelijk werd er beslist om op de onderste 4 meter van de stelling een wand aan te brengen en daarboven netten. Daardoor wordt de veiligheid van de passanten gegarandeerd en wordt de stof- en lawaaihinder beperkt. Voor oa het slijpen van de voegen zal ook nog overlegd worden op welk uur van de dag die het minste hinder veroorzaken. Zowel de stad, de provincie, de middenstanders en de aannemers werken hier op een constructieve manier samen en daar zijn wij heel tevreden over.”

Stadsfotografen pakken uit met openlucht fototentoonstelling
De komende maanden zal op de wand een fototentoonstelling van de vzw Stadsfotograaf Antwerpen te zien zijn. Deze organisatie ontstond in 2010 en dient om een collectief en artistiek fotografisch geheugen van de stad te creëren op lange termijn. Tweejaarlijks engageren zich hiervoor nieuwe stadsfotografen, die hun blik op de stad visueel vastleggen. Deze stadsfotografen worden geselecteerd door een heterogeen selectiecomité, bestaande uit Antwerpse afgevaardigden uit diverse disciplines.

Deze zomer wordt de eerste lichting stadsfotografen (2010-2011) in de kijker gezet. De groep bestond uit vijf fotografen nl. Maarten Vanden Abeele, Patrick de Roo, Elisabeth Broekaert, Dan Zollmann en Alex Salinas. Naast de tentoonstelling aan de kathedraal loopt er vanaf 22 juni een tentoonstelling in het Fotomuseum provincie Antwerpen en vanaf 23 juni in galerij Fifty One Fine Art Photography in Antwerpen. Daarnaast brengt uitgeverij Lannoo een gelijknamige publicatie uit die ook op 23 juni officieel wordt voorgesteld in Fifty One. De variatie aan foto’s toont een bruisende, multiculturele en diverse stad.

Meer informatie over de werken aan de kathedraal:
Inga Verhaert, gedeputeerde bevoegd voor Openbaren Werken, sp.a
tel. 03 240 52 50

Peter Bellens, gedeputeerde bevoegd voor Erediensten, CD&V
Tel. 03 240 52 40

Amke Maes, ir.-architect
Provincie Antwerpen, dienst infrastructuur
Amke.maes@admin.provant.be
Tel 03 240 67 02

Meer informatie over de wand en de fototentoonstelling:
Robert Voorhamme, schepen bevoegd voor economie, werk en middenstand
Tel. 03 338 80 40

Zara De Meyer, projectleider Horeca
Stad Antwerpen, Werk en Economie
Tel. 03 338 61 91, gsm 0491 86 85 76
zara.demeyer@stad.antwerpen.be

vzw Stadsfotograaf Antwerpen
Roger Szmulewicz, initiatiefnemer
gsm: 0477/38 25 32
Valérie Wille
Tel. 03 289 84 58, gsm 0478 48 10 02
info@stadsfotograafantwerpen.be
www.stadsfotograafantwerpen.be
De fototentoonstelling werd op vrijdag 8 juni aan de kathedraal geplaatst. Ze loopt tot eind september

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.