Tip voor een kleurrijke, zomerse fietstocht: Heideroute

 

Heideroute in het nieuw
Heideroute in het nieuw

Oudste bewegwijzerde fietslus van de provincie Antwerpen in het nieuw In de jaren ‘70, lang voor er sprake was van het fietsknooppuntennetwerk, doken plots zeshoekige bordjes op in Kalmthout, Essen en Wuustwezel. De Heideroute was de allereerste bewegwijzerde fietslus in de provincie Antwerpen.

 

Drie decennia later is de Heideroute nog steeds razend populair. Het bijzondere decor – een mix van weilanden, bos en vooral heide – zit daar voor veel tussen. Het traject anno 2010 werd nog veiliger door o.a. nieuwe fietspaden te integreren.

Uiteraard steelt de Kalmthoutse Heide de show. De uitkijktoren biedt een prachtig panorama op deze fantastische brok natuur. In Natuureducatiecentrum De Vroente sprokkel je interessante weetjes over de typische fauna en flora.

Verder ontdek je onder meer het wereldbefaamde Arboretum Kalmthout, de indrukwekkende verzameling koetsen van het Karrenmuseum in Essen en enkele fraaie eeuwenoude hoeven in Wuustwezel, waaronder de Napoleonshoeve.

In augustus wordt de route een lust voor het oog: dan kleuren de heidebloempjes immers dieppaars.

De Heideroute is 57 kilometer lang. Wie het graag wat rustiger aan doet, kan kiezen voor de noordelijke lus (43 km) of de zuidelijke lus (39 km).

Aangewezen startplaatsen (met parking) zijn: Dienst Toerisme Kalmthout, Putsesteenweg 131, 2920 Kalmthout VVV Toerisme Essen, De Tasberg, Moerkantsebaan 50, 2910 Essen Toerisme Wuustwezel, De Gasthuishoeve, Dorpsstraat 36, 2990 Wuustwezel.

De begeleidende brochure, met daarin een kaartje, achtergrondinfo en suggesties voor een ‘lekkere’ stop, kost 2 euro. Ze is te koop bij de toeristische infokantoren van Kalmthout, Essen en Wuustwezel. Online bestellen kan via http://www.antwerpsekempen.be. Op diezelfde website vind je alle fietsinfo over de Antwerpse Kempen.

Sfeerbeelden op ftp://ftp.tpa.be in de map ‘Heideroute’ (user name en pass word: press)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.