Toerisme in provincie Antwerpen blijft scoren ondanks crisis

Uit de toeristische sector komen niet uitsluitend onheilstijdingen. Toerisme Provincie Antwerpen (TPA) analyseerde de cijfers van 2009 en stelde vast dat het dag- en verblijfstoerisme in openlucht er – ondanks of misschien ook een beetje dankzij de economische crisis – een uitstekend jaar heeft opzitten. Het fietstoerisme wint verder aan populariteit. Ten slotte blijft het kampeertoerisme in de provincie Antwerpen groeien.

Topjaar voor attracties

De attracties in de provincie Antwerpen ontvingen nooit meer bezoekers dan in 2009. Ruim 7,2 miljoen bezoekers genoten het voorbije jaar van allerlei toeristisch-recreatieve en culturele attracties. Een absoluut record. Meer nog, de provincie Antwerpen vormt de favoriete bestemming voor een dagje uit. Meer dan een derde van alle attractiebezoeken in Vlaanderen vindt plaats in onze provincie. Gedeputeerde voor toerisme Inga Verhaert: “In tijden van crisis blijven toeristen dichter bij huis, zoveel is duidelijk. Uiteraard heeft ook het fraaie zomerweer een rol gespeeld. Het zal niemand verbazen dat de attracties met een sterk watergebonden aanbod goed scoorden.” In de toptien van de attracties vinden we er vier: Netepark, provinciaal recreatiedomein Zilvermeer, De Lilse Bergen, en provinciaal recreatiedomein De Nekker. En het wordt misschien eentonig, maar ook over het fietsen is er goed nieuws: in de zomermaanden van 2009 telden we meer fietsers op het knooppuntennetwerk dan het jaar ervoor. “Het is onze ambitie om via de realisatie van drie wandelnetwerken dit jaar een gelijkaardig effect te creëren voor het wandeltoerisme”, aldus Inga Verhaert.

Kampeertoerisme blijft groeien

Ook de kampeersector blikt tevreden terug: in 2009 noteerden de Antwerpse campings in totaal 6,6 % meer overnachtingen dan in 2008. Voorzitter van de vzw Kempen Campings Kris Quaghebeur: “Knap dat we opnieuw ruim de kaap van 200.000 bezoekers overschrijden. Daarmee zitten we weer op het niveau van 2005 en 2006. Een bemoedigend resultaat.” Door de economische crisis kende het aantal hotelovernachtingen in Vlaanderen vorig jaar een terugval. De provincie Antwerpen – de regio Antwerpse Kempen in het bijzonder – vormt hierop echter een uitzondering: de bruto bezettingsgraad van de Kempense hotels steeg zelfs, met uitzondering van de hotels met meer dan 50 kamers en de 4- en 5-sterrenhotels. “Aangezien in deze accommodaties traditioneel meer zakentoeristen logeren,deed het recreatieve toerisme het in 2009 erg goed”, concludeert Inga Verhaert.

De definitieve jaarresultaten van de attracties kunnen tegen de lente geraadpleegd worden op www.toerismestatistieken.be, de website waarop heel wat cijfermateriaal over logies en attracties toegankelijk gemaakt wordt voor de toeristische sector en het publiek.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.