Toeristisch-recreatieve ontsluiting van militaire spoorlijn tussen Kapellen-Brasschaat

Vzw Kempens Landschap zorgt voor de opwaardering van dit waardevol oorlogs-erfgoed als herdenking aan WO I De strategische spoorlijn tussen Kapellen en Brasschaat wordt tegen 2014 in een nieuw en toeristisch-recreatief kleedje gestoken. Toerisme Vlaanderen keurde binnen het subsidieprogramma “100 Jaar Groote Oorlog“ immers afgelopen week het projectvoorstel van de vzw Kempens Landschap goed. Naast een toeristische ontsluiting, zal de vereniging de spoorweg ook aankopen en herstellen. Voor deze totale investering mag de vzw Kempens Landschap rekenen op € 238.000 steun van Toerisme Vlaanderen.

Militair spoorlijntje Kapellen - Brasschaat
Militair spoorlijntje Kapellen – Brasschaat

Waardevol oorlogserfgoed De oude strategische spoorlijn tussen Kapellen en Brasschaat, die tijdens WO I werd aangelegd door de Duitsers, is een zeer waardevol landschapselement. Het spoor, dat zo’n 6 km lang is en gelegen is tussen bossen en weiden, omvat immers een vrijwel uniek geworden keerdriehoek en is één van de weinige militaire spoorlijnen die tijdens het interbellum niet tot regulier of industrieel spoor zijn omgevormd. De spoorlijn herbergt bovendien een bijzondere geschiedenis: treinen met spoorweggeschut, munitiewagons en gepantserde wagens met schietsleuven patrouilleerden tijdens de Eerste Wereldoorlog tussen de kampen van Kapellen en Brasschaat. De spoorweg bezit dan ook een enorme potentie om zijn geschiedenis en prachtige ligging te ontsluiten.

Gekoesterd en gedragen projectidee Reeds enkele jaren leefde er bij de provincie Antwerpen, de gemeenten Brasschaat en Kapellen dan ook het idee om deze spoorweg aan te kopen, te herstellen en op een passende manier toeristisch-recreatief in gebruik te nemen. Begin dit jaar werd dan ook beroep gedaan op Kempens Landschap vzw om – vanuit haar opgebouwde expertise en ervaring – het dossier te onderzoeken. De landschapsvereniging stelde daarop voor om een projectvoorstel in te dienen binnen “100 Jaar Groote Oorlog”, een subsidieprogramma waarmee de Vlaamse Overheid projecten subsidieert die tegen de honderdste verjaardag van de Eerste Wereldoorlog zorgen voor een kwalitatieve toeristische ontsluiting en beleving van het WO I – product. Afgelopen vrijdag, 10 december heeft Geert Bourgeois, Vlaams minister van Toerisme, de door Kempens Landschap aangevraagde projectsubsidies van € 238.000 toegekend.

Aankoop, herstel, ontsluiting en beleving Het projectdossier dient te worden afgerond tegen 2014. De vzw Kempens Landschap gaat samen met de gemeente Brasschaat, Kapellen en Toerisme Provincie Antwerrpen de uitdaging aan en is er van overtuigd dat het project van dit waardevol oorlogserfgoed een pareltje zal maken waarin haar verleden op een passende en voor het publiek aantrekkelijke manier herdacht wordt.

 

1 reply to Toeristisch-recreatieve ontsluiting van militaire spoorlijn tussen Kapellen-Brasschaat

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.