TPA intensifieert wandeloffensief

Wandelnetwerk Kempens Landgoed (Ravels/Arendonk) officieel geopend

Kasterlee, Oud-Turnhout en Antwerpen laureaten Wedstrijd Wandelen 2010

Officiële opening wandelnetwerk Kempens Landgoed

De provincie Antwerpen verwende de voorbije jaren fans van wandelnetwerken. Na de realisatie van de netwerken Kempense Heuvelrug (250 km), ‘In het Land van Stille Waters’ (257 km), de Merode (vanaf september 500 km) en recent Rivierenland (310 km) maakt de provincie de slogan ‘Eindeloos wandelplezier’ moeiteloos waar.

Het gebruiksvriendelijke knooppuntensysteem langs zorgvuldig geselecteerde trajecten – intussen door miljoenen fietsers getest en goedgekeurd – overtuigt ook steeds meer wandelaars.

Maar de ambitie van Toerisme Provincie Antwerpen (TPA) reikt verder: 2 à 3 nieuwe netwerken per jaar moeten tegen eind 2012 het totale aantal kilometer op 3.800 brengen. Inga Verhaert, gedeputeerde voor toerisme: “Het systeem biedt alleen voordelen. De wandelaar ontdekt op een heel flexibele manier de fraaiste plekjes in onze provincie. De vakantiemaker creëert op zijn beurt aantrekkelijke producten door er thema’s aan te koppelen, comfortelementen langs de trajecten te voorzien of extra beleving te integreren. Daarom gaat Toerisme Provincie Antwerpen ook zelf aan de slag. Het wandelnetwerk Kempens Landgoed in Ravels en Arendonk (225 km) is het eerste dat TPA zelf uitbouwde. Later dit jaar volgt het wandelnetwerk Kempense Heide ten noorden van Antwerpen.”

Kasterlee, Oud-Turnhout en Antwerpen laureaten Wedstrijd Wandelen 2010

Via de Wedstrijd Wandelen beloont TPA elk jaar de sterkste wandelinitiatieven.

Kasterlee zag heel snel het polyvalente karakter van een wandelnetwerk in. Het fraaie netwerk Kempense Heuvelrug (Kasterlee/Herentals/Retie) was het allereerste in Vlaanderen. Vandaag zorgt Kasterlee opnieuw voor een primeur: de gemeente pakt als eerste in de provincie uit met 4 themalussen langs het netwerk. De bekroning in de categorie ‘Vernieuwend initiatief/creatieve toepassing op het wandelnetwerk’ is dan ook dik verdiend.

In gebieden waar geen netwerk is, blijven ook de bewegwijzerde wandellussen populair.

De gemeente Oud-Turnhout vernieuwde de afgelopen maanden haar wandelingen en voegde een extra traject toe. Samen met de vernieuwde trajecten in het schitterende Landschap De Liereman zorgen ze voor een hoogstaand en gevarieerd wandelaanbod. Met de prijs in de categorie ‘wandellussen’ als logische gevolg.

De derde bekroning was voor de stad Antwerpen in de categorie ‘algemeen vernieuwend initiatief’. De nieuwe toeristische bewegwijzering loodst de bezoekers niet alleen naar de belangrijkste bezienswaardigheden, maar ook naar minder bekende wijken. Bovendien kan je op basis van de bewegwijzering prima op stap in de Scheldestad. De overzichts- en infoborden vormen een leuk extraatje.

Inga Verhaert: “De drie initiatieven zorgen voor een nieuwe kwaliteitsinjectie en tillen het niveau van ons wandelbod verder omhoog. En dat is precies de bedoeling van de Wedstrijd Wandelen. Voeg daar de nieuwe wandelnetwerken bij en je merkt dat Antwerpen de titel ‘sterke wandelprovincie’ elk jaar meer verdient.”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.