- Peer mediation
Tijdens het schooljaar 2006-2007 schreef Pito Stabroek zich in voor het project “Geweldige School”, een school zonder geweld. Met het project wil het Vredescentrum van Provincie en de Stad Antwerpen scholen uitdagen om gedurende een aantal schooljaren heel bewust te werken rond conflictbeheersing en -preventie op school. Drie scholen in de stad/provincie Antwerpen werden uitgekozen en moesten voldoen aan bepaalde voorwaarden.
Om het kwaliteitslabel te halen, diende 60% van het personeel en 70 % van de leerlingen dit idee te ondersteunen door hun handtekening te plaatsen. Pito Stabroek heeft de voorwaarden ruimschoots vervuld. Ongeveer 90% van de leerlingen en 100% van de leraren gaan voor een “Geweld-ige School”.
Daarom werd op 22 november 2008 het kwaliteitslabel “Geweld-ige School” toegekend aan de school door mediafiguur/zanger Bart Peeters, de peter van het project. Pito mag zich voortaan een “GEWELDIGE SCHOOL” noemen.
Maar het verhaal begint nu pas echt. Door de erkenning mocht de school 12 leerlingen opleiden tot “peer mediator”.
Wat is Peer mediation? Leerlingen zijn vaak slachtoffer van geweld zoals pesten, bedreiging, discriminatie, intimidaties, … Veel van wat zich tussen leerlingen afspeelt, blijft buiten het gezichtsveld van de leraren en opvoeders. Maar scholen kunnnen er niet omheen: conflicten en geweld zijn op de een of andere manier aanwezig. Het formuleren van omgangs- of leefregels kan gedeeltelijk een antwoord bieden op deze vragen en problemen.
Maar meer reglementering kan conflicten niet altijd voorkomen. Het is dus goed te zoeken naar methodieken die conflicten in een vroeg stadium helpen detecteren. Zo voorkom je alvast escalatie. Peer mediation kan daarbij helpen. Leerlingen zoeken dan namelijk samen een oplossing voor het conflict, met de hulp van twee gelijken (of peers) die optreden als bemiddelaars.
Het doel van de leerlingenbemiddeling is om tot een win-win oplossing te komen, een oplossing die dus beide partijen dat geeft wat ze zoeken (misschien niet alles wat ze willen maar voldoende om verder samen te leven in een “veilig” klimaat).
Leerlingen die leren bemiddelen en diegenen die op een andere manier met bemiddeling te maken hebben, krijgen een levensvaardigheid onder de knie: ze leren hoe ze met conflicten kunnen omgaan. Daar hebben ze de rest van hun leven baat bij. De ervaring leert dat de sfeer op scholen waar leerlingenbemiddeling is ingevoerd merkbaar verbetert.
De opleiding in intussen met succes beëindigd. De 12 leerlingen zullen op maandag 2 maart gehuldigd worden en aangeduid als leerlingenbemiddelaar. U bent hiervoor van harte welkom. U kan er kennismaken met de leerlingen die het attest behaalden en met hun begeleiders. Ook aanwezig zullen zijn: de directie van Pito Stabroek, de betrokkenen van het Vredescentrum en gedeputeerde voor onderwijs Inga Verhaert.
Praktische info:
Wanneer: 2 maart 2009 om 14.30 uur
Waar: Pito Stabroek Laageind 19 2940 Stabroek
Perscontact: Gerd Van den Broeck Tel: 03/561.05.00
Bevoegde gedeputeerde: Inga Verhaert (sp.a) Tel: 03/240.52.53