Veel duinen, maar waar is de zee?

Stuivend zand van de Kempen. Landduinen in beeld.

Vandaag stelt Kempens Landschap vzw het boek “Stuivend zand van de Kempen. Landduinen in beeld.” voor. In dit landschapsboek vragen de vzw Kempens Landschap en de provincie Antwerpen aandacht voor de schitterende maar kwetsbare stuifduingebieden in de Antwerpse Kempen en voor het unieke verhaal dat ze vertellen.  Via prachtige foto’s heldere teksten en markante anekdotes wordt hun unieke verhaal verteld. Tevens zijn Kempens Landschap en de provincie Antwerpen via dit boek pleitbezorger om deze typische landschapselementen te (her)waarderen en veilig te stellen voor de toekomst.

Namen als de Kalvarieberg, de Keiheuvel, de Konijnenberg en de Capucienenberg roepen bij velen herkenning en herinneringen op. Het zijn enkele van de stuifduingebieden die de provincie Antwerpen rijk is. Vooral in de regio Geel-Bel, Meerhout, Balen en Mol, tussen de vertakkingen van de Grote en de Molse Nete, zijn nog actieve landduinen en uitgestrekte uitwaaiingsvlakten te vinden.

Hoewel de landduinen op de landschapskaart prominent gemarkeerd staan, zijn ze in het huidige landschap vaak weinig opvallend aanwezig. Desondanks zijn het dragers bij uitstek van zeldzame landschappen met een heel aparte flora en fauna. Zomereiken en vliegdennen bepalen het beeld.

Even dynamisch als de duinen zelf zijn hun bewoners: graafwespen, zandbijen, levendbarende hagedissen, zandloopkevers, veldparelmoervlinders… En natuurlijk de mens, want ook die heeft zich altijd thuis gevoeld in de duinen, of het nu was om er te wonen, te werken of juist te ontspannen

Stuivend zand van de Kempen telt 96 pagina’s en bevat, naast duidelijke kaarten en schetsen, schitterende beelden van ‘huisfotograaf’ James van Leuven. Deze illustreren niet alleen over de biodiversiteit die in de landduinen te vinden is, maar geven ook getuigenissen over kunst, devotie en recreatie. De uitgave kost € 24,99 en is verkrijgbaar bij vzw Kempens Landschap (info@skl.provant.be).

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.