Volwassenenonderwijs vindt thuis in Plantijn Hogeschool

Hoger Beroepsonderwijs en lerarenopleiding van provinciaal Volwassenenonderwijs verhuizen naar Plantijn Hogeschool campus Meistraat

Campus Meistraat-thuis voor Plantijn en PCVOA
Campus Meistraat-thuis voor Plantijn en PCVOA

Studenten die de lerarenopleiding of Hoger Beroepsonderwijs volgen bij het Provinciaal Volwassenenonderwijs, krijgen vanaf volgend academiejaar les in de campus Meistraat van de Plantijn Hogeschool. Dit besliste de provincie als inrichtende macht. “De vraag naar kwaliteitsvol volwassenenonderwijs groeit meer en meer,” vertelt gedeputeerde Inga Verhaert, “door ons volwassenenonderwijs te verhuizen naar Plantijn, bieden we hen niet alleen een moderne infrastructuur, maar spelen we nu al in op de mogelijke integratie van het Hoger Beroepsonderwijs in de hogescholen. Daarnaast creëren we zo een ‘open’ campus in de Meistraat die zowel overdag als ’s avonds openstaat voor alle studenten.

Het Antwerpse volwassenenonderwijs, ingericht door CVO Provincie Antwerpen, zit momenteel verspreid over verschillende campussen: aan de Desguinlei, de Brialmontlei en in Stabroek. De opleidingen onder de noemer ‘hoger beroepsonderwijs’ (HBO5) en de lerarenopleiding verhuizen nu naar de campus Meistraat van de Plantijn Hogeschool van de Provincie Antwerpen.

Optimaal gebruik van hypermoderne infrastructuur De provincie heeft in de Meistraat in Antwerpen een hypermoderne en volledig uitgeruste campus gebouwd voor haar Plantijn Hogeschool. Nu wil ze deze infrastructuur ook optimaal benutten door ook het volwassenenonderwijs hier een thuis te geven. De HBO5-opleidingen van CVO Provincie Antwerpen krijgen door deze samenwerking ook een optimale uitstraling die past bij dit onderwijsniveau. Cursisten kunnen gebruik maken van het open leercentrum met alle digitale mogelijkheden, databanken e.d.m. en dat zowel overdag als ’s avonds. Studenten van de Plantijn Hogeschool kunnen op hun beurt dankzij deze integratie ook ’s avonds terecht in de bibliotheek en het open leercentrum van hun hogeschool.

Decreet Hoger Beroepsonderwijs biedt kansen Met het decreet over het hoger beroepsonderwijs werd er een nieuwe spurt op de ladder van het onderwijslandschap gerealiseerd. Het hoger beroepsonderwijs omvat beroepsgerichte opleidingen die georganiseerd worden op het niveau van het hoger onderwijs en die niet leiden tot de graad van bachelor of de graad van master.

Verschillende van de opleidingen van het CVO Provincie Antwerpen, vallen nu onder de noemer Hoger Beroepsonderwijs. Het gaat om de opleidingen assistent in de psychologie, bedrijfsorganisatie, rechtspraktijk, hotel- en cateringmanagement en gids. Deze opleidingen hebben gezamenlijk ongeveer 650 cursisten en een 50-tal personeelsleden. De lessen gaan door in de week ’s avonds en tijdens de zaterdagvoormiddag. Enkele activiteiten gaan ook door overdag.

Het hoger onderwijsaanbod van het CVO Provincie Antwerpen sluit aan bij het aanbod van de Plantijn Hogeschool. De Hoger Beroepsopleidingen (HBO) en lerarenopleiding situeren zich in studiegebieden waar Plantijn ook actief in is: sociaal- agogisch werk, handelswetenschappen & bedrijfskunde en de lerarenopleiding.

De inrichtende macht van de provincie Antwerpen zag in het nieuwe decreet over hoger beroepsonderwijs meteen kansen om de samenwerking tussen haar volwassenenonderwijs en haar hoger onderwijs te versterken. Zo laat het decreet toe dat Plantijn in samenwerking met een centrum voor volwassenonderwijs nieuwe HBO opleidingen ontwikkelt, maar ook bestaande opleidingen kunnen scherper geprofileerd worden. Het decreet geeft de hoger beroepsonderwijsopleidingen ook een duidelijke plaats in het complexe hoger onderwijslandschap. Deze opleidingen kenmerken zich als kortere, praktische hoger onderwijsopleidingen die flexibel georganiseerd worden. HBO5 opleidingen zullen de arbeidsmarktkansen versterken van werkenden en werkzoekenden. De reeds opgedane arbeidservaring wordt verder meegenomen in de opleiding. Typisch voor HBO5 opleidingen zijn soepele combinatie leertrajecten die werkplekleren, e-learning en contacturen combineren. Afgestudeerden van HBO5 opleidingen kunnen vlot overstappen naar een hoger bachelor niveau.

Trekkersrol voor de provincie Antwerpen Wie het maatschappelijk debat over de toekomstige structuur van het hoger onderwijs en de plaats van de academische opleidingen in dit geheel volgt, zal vaststellen dat ook over de positie van het Hoger Beroepsonderwijs wordt nagedacht. Op lange termijn wordt de optie van een integratie van Hoger Beroepsonderwijs in de hogescholen naar voor geschoven. Voor de kwaliteit van de HBO opleidingen is dit zeker een goede zaak. Zo krijgen de opleidingen meer slagkracht, een duidelijkere profilering en een betere omkadering. De provincie is met de integratie van het Hoger Beroepsonderwijs in de gebouwen van Plantijn een belangrijke voortrekker in dit dossier.

Inspelen op maatschappelijke noden Deze samenwerking zal op korte tijd synergie realiseren tussen CVO Provincie Antwerpen en Plantijn. Naast een “ruimere” openstelling van de faciliteiten van de hogeschool voor haar studenten zal deze integratie ook zorgen voor een toename van zij-instromers in de 3e Bachelor jaren via de aanvullende schakelprogramma’s na het Hoger beroepsonderwijs.

Door van het HBO5 niveau bruggen te leggen naar het bachelor niveau willen we de kwalificatiekloof tussen secundair onderwijs en het bachelor niveau verkleinen.

Verder hoopt Plantijn samen met CVO Provincie Antwerpen flexibele leertrajecten voor nieuwe doelgroepen te ontwikkelen. De samenwerking zal allicht ook kunnen bijdragen tot het verhogen van succesvolle participatie van deze groepen aan hoger onderwijs. Het CVO Provincie Antwerpen kan ondersteunend werken in de zogenaamde “bijspijkermodules” zowel voor studenten van Plantijn als voor haar eigen cursisten.

Verantwoordelijke gedeputeerde: Inga Verhaert, sp.a tel. 03 240 52 53

Perscontact: Davy Janssen Kabinetsmedewerker gedeputeerde Inga Verhaert davy.janssen@admin.provant.be tel. 03 240 52 52

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.