Zij-kant, de progressieve vrouwenbeweging, is blij met wetsvoorstellen voor meer vrouwen in de zakenwereld

Meer vrouwen in de zakenwereld!
Meer vrouwen in de zakenwereld!

Dank zij de pariteitswet van 2002, die een gelijke vertegenwoordiging van vrouwen en mannen op verkiezingslijsten verplicht en de eerste twee plaatsen op de lijsten toekent aan kandidaten van verschillend geslacht, is de vertegenwoordiging van vrouwen in de politiek sterk verbeterd. Zo steeg na de regionale verkiezingen van juni, het percentage vrouwen in het Vlaams parlement van 32,3% in 2004 naar 41,1% in 2009. Aan Waalse kant was de toename van vrouwen nog groter: van 18,7% in 2004 naar 34,7% in 2009. Toch is de gelijke vertegenwoordiging van vrouwen in de politiek nog geen feit, maar na jaren van politieke en vrouwenstrijd, zijn we toch ferm op de goede weg, zegt zij-kant voorzitter Inga Verhaert.

Naar aanleiding van 11 november, nationale Vrouwendag, eist zij-kant dat nu ook de zakenwereld initiatieven neemt om meer vrouwen in hun besluitvormingsorganen op te nemen. Niet alleen moet er, naar het Noorse voorbeeld, een wet komen die de verplicht dat er een minimum aantal vrouwen in raden van bestuur van bedrijven komen, ook de directiefuncties moeten meer door vrouwen worden ingenomen.

De cijfers zijn frappant: in maar liefst 71% van de Top 100 van de niet-beursgenoteerde Belgische ondernemingen zit geen enkele vrouw in hun raad van bestuur. Voor de beursgenoteerde bedrijven bedraagt dit 62%.

Dit kan niet langer, vindt zij-kant. De progressieve vrouwenbeweging eist daarom opgelegde quota voor raden van bestuur van economische overheidsbedrijven en van banken. Daarmee sluit ze zich graag aan bij de wetsvoorstellen die daaromtrent al ingediend zijn. Zowel Senator Sabine de Bethune (CD&V) als Volksvertegenwoordiger Colette Burgeon (PS) deden al voorstellen om verplicht 30, resp. 33 % van de raden van bestuur te bestaffen met mensen van een ander geslacht. zij-kant vindt bovendien dat ook in de directieraden van ondernemingen meer evenwicht nodig is. Daarvoor moeten bedrijven een gendervriendelijke aanwervings- en personeelspolitiek voeren en positieve actieplannen uitwerken zodat vrouwen beter kunnen doorstromen naar topfuncties in de Belgische ondernemingen.

Inga Verhaert, voorzitter zij-kant, tel 0496/25 41 73 Vera Claes, nationaal secretaris zij-kant, tel 0477/65 54 63

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.