Zwaard van legendarische kempense stam gestolen

Maandagnacht hebben onbekenden in het Toerismehuis ’t Steentje in Turnhout het zogenoemde Zwaard van Milandrea gestolen. Het onlangs opgegraven wapen, dat dateert uit de derde eeuw voor Christus, is van onschatbare waarde voor het onderzoek naar het verdwenen volk van kleine mensen in de Antwerpse Kempen. Een nieuwe, spannende wending in ‘Het geheim van de Kempen’, de toeristische onlinecampagne van Toerisme Provincie Antwerpen.

Het was nog donker toen de poetsvrouw het Toerismehuis ’t Steentje op de Grote Markt wilde binnengaan en de deur op een kier zag staan. Omdat er op dat tijdstip normaal niemand aanwezig is, verwittigde ze de politie. Die stelde even later de diefstal van het zwaard vast. “Het slot werd vakkundig geforceerd. Het glas van de kist waarin het wapen werd tentoongesteld, is stukgeslagen en het zwaard is verdwenen”, meldt de politiewoordvoerder. “Van de dieven is er geen spoor.”

Belangwekkende vondst

De diefstal van het zwaard betekent een ramp voor het onderzoek naar de verdwenen Stam van Milandrea. Sinds 1973 zoekt een team van historici naar de waarheid achter de Kempense kabouterverhalen. De vondst van het zwaard afgelopen zomer leverde het eerste bewijs dat in de Kempen een klein volk geleefd heeft. Geen kabouters maar alleszins kleine wezens. Uit de afmetingen, de verhoudingen en het zwaartepunt van het zwaard blijkt dat de drager niet groter dan zeventig centimeter moet geweest zijn. Uit andere vondsten leidden de onderzoekers af dat dit zwaardje Koningin Milandrea toebehoorde, wat het historische belang en de waarde ervan nog vergroot.

Bokkenrijders

Het zwaardje dateert uit de derde eeuw voor Christus en heeft een opvallende inscriptie op het lemmet. Eind oktober is men erin geslaagd die te ontcijferen, maar de betekenis van de tekst blijft een raadsel, net als de identiteit van de dieven.

Al zijn er vermoedens. De politiewoordvoerder: “Niet lang nadat bekend raakte dat dit zwaard gevonden was, dook er een brief van de Bokkenrijders op waarin zij het wapen voor zich opeisen. Wij nemen dat spoor ernstig, maar het onderzoek zal uitwijzen of we in die richting verder moeten denken.”

Verborgen schat

Volgens sommige historici zijn de Bokkenrijders nooit helemaal verdwenen en waren hun strooptochten in de achttiende eeuw een poging om overblijfselen van de Stam van Milandrea te vinden, meer bepaald de schat van de verdwenen beschaving. Voorlopig zijn er echter geen concrete aanwijzingen dat die schat werkelijk bestaat en ergens in de Antwerpse Kempen begraven ligt. Misschien dat het politieonderzoek in dat verband meer gegevens oplevert.

Meer info: http://www.hetgeheimvandekempen.be/

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.