Janssons Frestelse

Swedish design-50
Janssons Frestelse

Dit gerecht heeft z’n naam niet gestolen. Letterlijk betekent het “de verleiding van Janssen”. Er zijn verschillende versies over de oorsprong van die naam.  Zo zou Eric Jansson een 19e-eeuwse, streng gelovige Zweedse predikant zijn geweest. Lekker eten vond hij des duivels. Maar voor dit gerecht zou hij keer op keer zijn bezweken. Ik ken inderdaad geen mens die eraan weerstaat.  Zilte aardappelen met romige textuur en goudbruine korst. Je eet het warm of koud. Als hoofgerecht, deel van een buffet of terwijl je, staand aan het aanrecht, ’s nachts nog een hongertje moet stillen…

Wat heb je nodig:
2 grote uien
10-12 middelgrote aardappelen
2 blikken ansjovis (blikken Sprot van IKEA)
2 dl room + 1 dl melk
1-2 eetlepel paneermeel
1-2 eetlepel boter of margarine

Swedish design-53Bereiding: Ovenvaste schotel invetten. Uien in schijfjes snijden. De ui schijfjes langzaam in een weinig boter ongeveer 10 min glanzend laten worden. Aardappelen in fijne “lucifers” snijden. Aardappel, ui en ansjovis afwisselend in de vorm leggen. Zorg ervoor dat de onderste en bovenste laag aardappelen zijn. Giet ongeveer de helft van het room/melk mengsel + het vocht van de ansjovis in de vorm. Kleine klontjes boter erover leggen en dan het paneermeel erover strooien. Zet gedurende ongeveer 30 min in de oven op 225°. Giet dan de rest van de room/melk langs het randje in de schotel en laat alles nog 15 min in de oven tot er een mooie kleur is en de aardappelen zacht zijn. Laat zich smaken met bvb Ankerpils, Vedett Extra Blond en een ijskoude Vieux d’Anvers jenever. Of met Aquavit.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s