Nu het zowat heel de dag donker blijft, is een stukje warme, geurige troost welkom. Dit is mijn lievelingsrecept voor kruidige Zweedse peperkoek. Perfect voor winterse dagen (hoewel ik moet bekennen dat ik dit net zo makkelijk in de zomer als vieruurtje op het terras kan smikkelen met een kop koffie). Met deze peperkoek in de oven is je keuken meteen een heerlijke oase van kerstgeur.

100 g boter of margarine
2 eieren
2 dl suiker
1 ½ dl hoeveyoghurt
1 ½ theelepel gemalen gember
1 ½ theelepel gemalen kruidnagel
2 theelepels kaneel
3 dl bloem
1 theelepel bicarbonaat of 2 theelepels bakpoeder
Beboter een rechthoekige of ronde bakvorm en strooi er paneermeel in rond. Smelt de boter of margarine en laat afkoelen. Klop de eieren met de suiker tot een lichte, schuimige massa. Voeg er de yoghurt, boter of margarine en kruiden aan toe. Meng de bloem met bicarbonaat of bakpoeder en voeg dit dan toe aan de rest. Giet in voorbereide vorm. Bak ongeveer 45 min in voorverwarmde over op 175°. Laat de cake enigszins afkoelen vooraleer je ‘m uit de vorm stort.
