Vrouwen aan het stuur (reactie in vrije tribune op Knack.be)

In zijn column in De Standaard stelt Bart De Wever dat overheidsingrijpen op beursgenoteerde bedrijven slecht is voor de marktwaarde van diezelfde bedrijven. Hij vindt quota voor vrouwen in het beste geval goedbedoeld, maar vooral naïef en schadelijk voor de welvaart.

Lees hier: De gouden rok van Bart De Wever in De Standaard

De Wever baseert zich daarvoor op een Amerikaanse studie: “Women on board: does forced diversity hurt firm performance? “. Die gaat over de gevolgen van quota in Noorwegen voor de raden van bestuur van beursgenoteerde bedrijven. Op korte termijn moesten die bedrijven 40% vrouwen aan boord hijsen, of … ontbonden worden door de Noorse overheid.

Maar wat blijkt? De studie die volgens De Wever het ultieme bewijs moet leveren dat quota voor vrouwen nefast (want overheidsbemoeienis) zijn voor de welvaart van onze bedrijven en dus onze samenleving, zegt in feite iets anders. En zegt het heel duidelijk. Zelfs in audio. Voor wie natuurlijk wil luisteren of de tekst écht wil lezen. http://www.bus.umich.edu/NewsRoom/ArticleDisplay.asp?news_id=18682

“The key point of our study”, zo zegt de auteur, is dat een daling in marktwaarde van bedrijven in Noorwegen NIET met geslacht te maken had. Wél met de omvang van personeelswissels in de raden van bestuur. Het feit dat de Noorse overheid bedrijven quota oplegde en daarbij een strikte timing hanteerde, maakte m.a.w. dat bedrijven met beursnotering snel veel vrouwen in hun bestuurszetels moesten zien te krijgen (40%). De studie van de Ross School of Business zegt dat die grote groep nieuwkomers niet noodzakelijk over dezelfde ervaring beschikte als de bestuursleden die er, bij wijze van spreken, al honderd jaar zetelden. Logisch. Maar dat lost zich vanzelf op als je er tijd over heen laat gaan. De nieuwe leden leren bij. Zelfs als ze een rok dragen.

Is zo’n daling van marktwaarde leuk? Nee. Het einde van de wereld? Ook niet. Gaan de Noren er een boterham minder voor moeten eten? Bijlange niet. Zal de marktwaarde zich herstellen? Wie wist dat bij de banken die met onze spaarcenten speculeerden? Om maar te zeggen: de rating van een beursgenoteerd bedrijf is van nogal wat factoren afhankelijk.

Concluderen dat quota per definitie slecht zijn voor de beurswaarde van bedrijven, is de wereld op zijn kop. Bedrijven konden al jaren meer vrouwen rekruteren. Wie dat deed, had ook geen grote schokgolf in de raad van bestuur te verwerken. En wie zich nog niet had geconformeerd, moest inderdaad snel ingrijpen. En dat bleek impact te hebben op beurswaarde. Maar bedrijven die zich niet in regel stellen met democratisch gestemde regels, weten natuurlijk dat daar een sanctie tegenover staat. Als Electrabel niet naar behoren antwoordt op de vragen van de CREG, hangt er hen een heel serieuze boete boven het hoofd. Als ze die moeten betalen, zal dat wellicht ook niet goed zijn voor de beursnotering. Is dat ook ontoelaatbare overheidsbemoeienis?

Of zou De Wever vooral verstoord zijn door de creatie van wat hij een vrouwelijke elite noemt die meerdere mandaten verzamelt? Merkwaardig. zo’n mannelijke elite bestaat hier en elders al jaren. Zonder quota, zonder overheidsbemoeienis. En zonder veel protest van weldenkend rechts Vlaanderen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.